Footfood festival houdt eigen voetbal-EK voor daklozen in slachthuis Anderlecht

Footfood festival houdt eigen voetbal-EK voor daklozen in slachthuis Anderlecht

Van maandag 13 tot en met woensdag 15 juni wordt op de overdekte markt van "Abattoir" in Anderlecht het FOOTFOOD Festival gehouden. De Belgian Homeless Cup brengt daarmee dak- en thuislozen samen, zowel op het voetbalveld als in de keuken. Ook in Brussel zullen er op dinsdag Rode Duivels spelen... de Belgian Homeless Devils. Drie dagen lang zullen 35 homeless teams ( 7 Waalse en 12 Vlaamse) en 10 gastteams het in de Anderlechtse "Abattoir" in het streetsoccer of straatvoetbal sportief tegen elkaar opnemen. Maar naast actief te zijn op het voetbalterrein, zijn alle spelers, net als in een gewone familie, betrokken in het huishouden van het evenement. Sommige spelers doen de afwas, anderen snijden groenten, nog anderen dienen op of ruimen af. Want net als in een echte familie moet iedereen zijn steentje bijdragen.

Er worden in totaal 450 spelers en 150 fans verwacht. De zestien homeless teams van het Brussels Gewest spelen een eigen competitie, de BXLR Cup, op maandag. Dinsdag en woensdag staan er vriendschappelijke wedstrijden op het menu. Bij de uitgenodigde teams onder meer homeless teams uit Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

De Belgian Homeless Cup staat in voor het FOOT-gedeelte, met meer dan 150 wedstrijden die gespeeld worden volgens het straatvoetbal-format: 4 tegen 4, 14 minuten lang op een terrein van 16 op 22 meter. Voor de FOOD zorgt Cultureghem, een vzw die actief is op de site van Abattoir en bij wie ook ontmoeting centraal staat. Niet op een voetbalveld weliswaar, maar wel in hun mobiele keukens.

Op dinsdag 14 juni om 13 uur wordt het nationaal herenteam, de Belgian Homeless Devils, voorgesteld aan het publiek en de pers. Zij zullen onze nationale driekleur verdedigen tijdens de Homeless World Cup van 10 tot 16 juli in Glasgow, Schotland. Op het FOOTFOOD Festival nemen zij het alvast op tegen het gastteam uit Southampton. Bij deze voorstelling zullen onder meer Sophie Wilmès (federaal minister van Begroting, belast met de Nationale Loterij, MR) en Jo Vandeurzen (Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (CD&V) aanwezig zijn.

bron: Belga