Fonteintjes moeten met uitsterven bedreigde koala's redden

Fonteintjes moeten met uitsterven bedreigde koala's redden

Het speciale dieet van koala's wordt op de proef gesteld door de opwarming van de aarde. Steeds meer en steeds hardere droogtes zorgen ervoor dat er almaar minder eucalyptusbladeren zijn om te eten. Die zijn volgens wetenschappers naast voedsel ook hun belangrijkste bron van hydratatie.

Een nieuwe studie van Australische onderzoekers toont aan dat koala's ook in staat zijn om stilstaand water te drinken. Verschillende exemplaren zijn waargenomen terwijl ze aan het drinken waren uit fonteinen tijdens bijzonder droge periodes.

(Lees hieronder verder)

 

Foto Unsplash

Klimaatverandering

Daarom willen de wetenschappers van de Universiteit van Sydney waterfonteinen installeren op verschillende plaatsen in de Outback, het Australische middenland. "Die kunnen koala's helpen bij hitte, droogte en de gevolgen van klimaatverandering verzachten," zegt onderzoeksleider Valentina Mella in het online magazine PLOS One. Ook andere bladetende soorten kunnen hiervan profiteren.

Verlies van habitat, ontbossing, ziektes en andere factoren zorgden voor de afname van de koalapopulaties. Het aantal daalde in de staten Queensland en New South Wales van 326.400 in 1990 tot 188.000 in 2010, een daling van 42 procent, dat meldt het Australische ministerie van Milieu.