Floyd Landis heeft plannen om wielerploeg op te richten

Floyd Landis heeft plannen om wielerploeg op te richten

Floyd Landis keert in 2019 terug in het peloton. De Amerikaan wil met het geld dat hij verdiende als klokkenluider in de dopingzaak tegen Lance Armstrong een eigen ploeg oprichten. "Zoals iedereen weet heb ik een moeilijke relatie met het wielrennen. Maar de liefde is nog altijd aanwezig en ik weet nog goed hoe het voelde als jongen te koersen voor een lokaal ploegje. Het waren de mooiste jaren uit mijn leven. Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar ik beschouw dit als een soort van 'closure' (afsluiting)", zegt hij aan Wall Street Journal.

Landis, bijna 43, hield aan de schikking in de zaak-Armstrong (na aftrek van onder meer juridische kosten) zo'n 750.000 dollar over. Die centen wil hij investeren samen met fondsen van Floyd's of Leadville, zijn bedrijf dat cannabis verkoopt voor therapeutisch gebruik.

Een voormalige teamgenoot van Landis, Gord Fraser, zal de nieuwe ploeg managen. Fraser is nu nog aan de slag bij het Canadese team Silber. "Floyd heeft een grote passie voor het wielrennen", zegt Fraser. "Het is waar dat hij ups en downs heeft gekend maar hopelijk beseft hij door deze nieuwe stap opnieuw waarom hij met koersen is begonnen."

Landis zal de nieuwe ploeg met een continentale licentie laten registreren in Canada. "Ik heb een lange geschiedenis met USA Cycling. Misschien is het beter met een schone lei te starten", aldus nog de geschrapte Tourwinnaar van 2006.

bron: Belga