Florida keurt omstreden ‘Don’t Say Gay’-wet goed die thema’s als LGBTQ+ en seksualiteit bant uit onderwijs

In de Amerikaanse staat Florida is een controversiële wet goedgekeurd die het aansnijden van onderwerpen als genderidentiteit en seksualiteit op de klasvloer verbiedt. De wet werd door voorstanders de ‘Don’t Say Gay’-wet gedoopt. Ouders kunnen voortaan juridische stappen ondernemen als leerkrachten onderwerpen als LGBTQ+ en seksuele identiteit bespreekbaar maken in de klas.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De wet verbiedt leerkrachten om over LGBTQ+ en seksualiteit te praten voor de klas als die onderwerpen «niet afgestemd zijn op de leeftijd en ontwikkeling van de studenten». Op basis van de wet kunnen ouders voortaan juridische stappen ondernemen tegen het schooldistrict en een schadevergoeding eisen als ze denken dat de leerkracht van hun kind een inbreuk gepleegd heeft op hun «fundamenteel beslissingsrecht over de opvoeding van hun kind».

Gevreesd wordt dat de wet leerkrachten zal afschrikken om onderwerpen als LGBTQ+ en seksualiteit überhaupt aan te snijden voor de klas, uit angst om de ‘Don’t Say Gay’-wet te overtreden.

«Deze wet zal kinderen doden»

Drijvende kracht achter de wet is Joe Harding, lid van het Huis van Afgevaardigden van Florida. De Republikeinse politicus baseert de wet naar eigen zeggen op het principe dat «ouders zelf het beslissingsrecht hebben over de opvoeding van hun kinderen».

Vertegenwoordigers van de LGBTQ+-beweging zijn verbolgen en stellen dat de wet «extra drempels» invoert voor LGBTQ+-studenten. «Deze wet zal kinderen doden», aldus LGBTQ+-activist Chasten Buttigieg. «Je maakt van deze staat moedwillig een moeilijkere plek voor LGBTQ+-kinderen om te overleven.»

«Deze wet zal jonge LGBTQ+-studenten in heel Florida afschrikken», aldus Sam Ames, bestuurder van een ngo die strijdt tegen zelfdoding onder LGBTQ+-jongeren. «Velen worden weer in de kast gedwongen omdat belangrijke gesprekken over hun identiteit gebannen worden. LGBTQ+-studenten verdienen het dat hun geschiedenis en ervaringen weerspiegeld worden in hun opvoeding, net zoals hun andere leeftijdsgenoten.»