Flitsmarathon tegen zwerfvuil gaat van start

Flitsmarathon tegen zwerfvuil gaat van start

Concreet zullen tijdens de Vlaamse handhavingsweek de controles op zwerfvuil en sluikstorten gevoelig opgedreven worden. "Je kan de Handhavingsweek vergelijken met een flitsmarathon tegen zwerfvuil en sluikstorten", meldt initiatiefnemer Mooimakers. Dat is het Vlaamse samenwerkingsverband tussen Ovam, Fost Plus en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeente (VVSG). Zij willen de pakkans verhogen en het signaal geven dat je niet ongestraft afval kan dumpen.

Gebruik van camera's

"Verspreid over de vijf Vlaamse provincies nemen van 18 tot 24 september ruim duizend politieagenten, GAS-ambtenaren, stads- en gemeenschapswachten, wegenwachters, bos- en veldwachters, enzovoort deel aan de Handhavingsweek. Ze trekken een week lang de straat op om extra controles uit te voeren op sluikstort en zwerfvuil", klinkt het.

"Elke deelnemende gemeente of organisatie stelt zijn actieplan op, afgestemd op de lokale hotspots en op de beschikbare inzet. Naast extra mankracht zullen tijdens de Handhavingsweek ook extra technologische hulpmiddelen worden ingezet, zoals camera's", aldus Mooimakers.