Flexibel werken zorgt voor meer eenzaamheid

Steeds meer mensen kiezen ervoor om freelance aan de slag te gaan en veel werkplekken worden flexibeler. Deze zogenaamde freelance economie zorgt dat werknemers kunnen genieten van meer autonomie en meer vrijheid, maar ook dat er steeds vaker geklaagd wordt over eenzaamheid en een gebrek een sociale interactie.
door
Mare
Leestijd 2 min.

De laatste jaren vinden steeds meer mensen hun arbeidsvreugde in een nichesector en het zelfstandigenstatuut wint terug aan populariteit. Werknemers die wel in dienstverband werken, krijgen vaker de mogelijkheid om van thuis of vanop afstand te werken, waardoor ze niet langer gebonden zijn aan een locatie of vaste uren. Dit is leuk en handig, maar er is ook een keerzijde aan de medaille. Freelance of flexibel werken heeft een aantal minder aangename ‘bijwerkingen' die veel beginnend zelfstandigen of frequent telewerkers initieel over het hoofd dreigen te zien.

Een van de belangrijkste zaken die steevast onderschat wordt, is ongetwijfeld de eenzaamheid die veel freelancers of telewerkers ervaren. Wie op een kantoor werkt of elke dag met collega's in contact komt, zal sneller geneigd zijn om te overleggen of gewoon even een babbeltje te slaan. Deze sociale interacties zorgen ervoor dat onze hersenen gestimuleerd worden en actief blijven en houdt onze emoties in balans. Zo kunnen we ons blijvend focussen op moeilijke taken.

Werk je vaak van thuis uit of heb je weinig collega's? Dan is het belangrijk om regelmatig contact te zoeken met anderen. Bel bijvoorbeeld eens een vriend tijdens je pauze, videochat met je familie, plan een avondje weg of ga buitenhuis lunchen met kennissen. Zo zal je mentaal energieniveau een boost krijgen en kan je er de rest van de dag weer tegenaan.