Flexi-jobs - N-VA waarschuwt voor fiscale pensioenval

Flexi-jobs - N-VA waarschuwt voor fiscale pensioenval

N-VA gaat niet akkoord met het voorstel van staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld) over de uitbreiding van flexi-jobs voor gepensioneerden in de horeca. Kamerlid Zuhal Demir waarschuwt voor "een versterking van de fiscale pensioenval". De coalitiepartner ziet wel graten in een versoepeling van de overuren in de sector. De Backer brak De Backer maandag een lans voor een uitbreiding van flexi-jobs naar gepensioneerden. De flexi-jobs, één van de maatregelen om de overstap naar de witte kassa in de horeca te begeleiden, is volgens hem een succes gebleken. Eind 2016 telde België meer dan 20.000 mensen met een flexi-job. Hij stelt voor de regeling ook mogelijk te maken voor gepensioneerden die willen bijklussen.

N-VA is niet akkoord. "We moeten waakzaam zijn voor een versterking van de fiscale pensioenval", reageert Demir. Het gevaar bestaat er volgens haar in dat de gepensioneerden bruto wel iets bijverdienen, maar er netto niet op vooruit gaan. "En dat zou natuurlijk de gehele opzet achter dit voorstel onaantrekkelijk maken voor de mensen zelf."

N-VA staat wel achter andere voorstellen om de horeca te ondersteunen, zoals de versoepeling van de toepassing van de 360 goedkope overuren en de automatische toekenning van de RSZ-korting voor de eerste werknemers.

Het verzet tegen een uitbreiding naar gepensioneerden neemt niet weg dat N-VA een positieve evaluatie maakt van de invoering van flexi-jobs. De partij pleit ook voor een mogelijke uitbreiding naar andere arbeidsintensieve sectoren met nood aan flexibele tewerkstelling. "Zo zouden bakkers en slagers ook baat kunnen hebben bij flexi-jobs, al moeten er dan wel goede sectorspecifieke afspraken over gemaakt worden", besluit Demir.

bron: Belga