Fitnessprogramma op maat doorbeekt sociaal isolement van borstkankerpatiëntes

Fitnessprogramma op maat doorbeekt sociaal isolement van borstkankerpatiëntes

De campagne wil het sociaal contact stimuleren onder vrouwen met gevorderde borstkanker. Uit onderzoek blijkt dat 63% van de patiëntes het gevoel heeft dat niemand begrijpt wat ze doormaken. Sociaal isolement is dan niet veraf. Ook zoeken familie en vrienden van patiënten vaak bewust minder contact in de overtuiging dat borstkankerpatiënten zo veel mogelijk moeten rusten. Een foute assumptie die Novartis de wereld uit wil helpen door aBC'ers een fitnessprogramma op maat aan te bieden.

Essentieel hulpmiddel

“Sport, en bij uitbreiding elke vorm van beweging, is een essentieel hulpmiddel om borstkanker te overwinnen en de moraal hoog te houden”, zegt Sabine, 43 jaar, zelf borstkankerpatiënte en ambassadrice bij het preventieplatform Les Secrets d'une Victoire by Amel, dat vrouwen met borstkanker ondersteunt.

“Met de aBC-Challenge willen we  borstkanker uit de taboesfeer halen en patiënten een platform geven waar ze samen met lotgenoten, vrienden en familie op hun eigen tempo kunnen sporten”, zegt Belinda Delys, Communication & Patient Relations Manager bij Novartis.

Niet met armen zwaaien

Tacha Hoeck, fervent fitnesster en borstkankerpatiënte, werkte samen met Basic-Fit een op maat gemaakt programma uit voor lotgenotes. “Deelneemsters moeten bijvoorbeeld bij geen enkele oefening met hun armen zwaaien. Borstkankerpatiënten hebben namelijk vaak pijnlijke of minder flexibele armen door de bestralingen”, licht Tacha toe. “Ons doel is om bortskankerpatiëntes te verenigen in een activiteit die hun gezondheid positief beïnvloedt”.

Aanstaande zondag is het wereldwijde Advanced Breast Cancer Awareness Day. Ben je zelf getroffen door borstkanker en wil je deelnemen aan een volgende sessie van de aBC-challenge? Dan kan dat op het Levensloop-evenement van deze zondag 13 oktober om 13u op het ULB Campus in Brussel.