Fitness zonder te zweten

Fitness zonder te zweten

Vanaf heden kunnen sportliefhebbers terecht in Kraainem voor de eerste studio van fit20 in ons land. Er staan welgeteld acht trainingstoestellen, maar verder lijkt de studio (foto) weinig op een traditionele fitnesszaal. Geen muziek, spiegels of douches. En het er frisjes: zeventien graden. «Mensen komen gewoon in hun kostuum of werkkledij en kunnen sporten zonder te douchen», vertelt Marc God, de franchisenemer van fit20 voor België, aan Metro. «Het is niet de bedoeling om je in het zweet te werken. Integendeel. Mensen springen twintig minuten binnen en doen samen met een personal coach een zestal oefeningen.» Een unieke trainingsmethode, die gebaseerd is op hoogintensieve oefeningen.

«Onze oefeningen zijn enorm zwaar en worden in slow motion uitgevoerd. We gaan je lichaam echt tot het uiterste drijven, waardoor je spieren eigenlijk falen. Tegelijk geven je hersenen stoffen en groeihormonen af, waardoor je spieren sterker worden. Kortom, het is dus de beste cardiotraining die er bestaat.»

Na drie maanden is het resultaat duidelijk zichtbaar, beweert Marc God. Je bent niet alleen gemiddeld 30% sterker, maar krijgt een betere conditie, een slankere lijn en flexibelere ledematen.

Met deze nieuwe fitnessformule trekt fit20 in de eerste plaats drukke werkmensen met een overvolle agenda aan. Daarnaast is de privacy een troef. «Bij de klassieke fitnessscholen hebben mensen vaak heel wat bekijks. Menig man heeft daar een hekel aan.»

Momenteel bestaat fit20 al vijf jaar bij onze Noorderburen, en telt er 51 studio's. Marc God is er rats van overtuigd dat het concept ook zal aanslaan in ons land. «De ambitie is om dit jaar nog vijf zalen te openen in België. Drie in Brussel, en een in Antwerpen en Gent.» Tegelijk durft de franchisemaker groot dromen en hoopt hij binnen de tien jaar 150 vestigingen te openen. Onder meer Namen, Leuven, Luik en Brugge staan op zijn verlanglijstje.

Aan één sessie hangt een prijskaartje van 22,50 euro. De abonnementen worden verkocht per zes maanden.

____________________________________________________________________

Slechts 20 minuten in de week sporten en je krijgt een betere conditie, een strak figuur, sterkere spieren en meer energie. Het klinkt te mooi om waar te zijn. Wij gingen te rade bij Chris Goossens, de alombekende sportarts. Zo was hij jarenlang dokter aan deur bij voetbalclub Beerschot en is hij nu aan de slag bij eersteklasser KV Oostende. Tevens probeert hij sinds jaar en dag de gewone man te overtuigen om meer te sporten voor een betere gezondheid.

BELGA / P. Deconinck

«In eerste instantie zullen menig artsen en experten dit initiatief inderdaad bullshit of zelfs gevaarlijk vinden. Ik zie er daarentegen absoluut geen graten in. Ik probeer al jaren mensen aan te sporen om meer te bewegen en te sporten, tevergeefs. Op enkele uitzonderingen na, gaan de meeste mensen die al twintig jaar in hun luie zetel zitten niet plotsklaps drie uur in de week sporten.»

U klinkt best enthousiast over deze gloednieuwe fitnessformule?

«Nu zijn die mensen tenminste twintig minuten bezig in plaats van totaal niets te doen. Je moet tegemoet komen aan de noden van de maatschappij. En dit concept past perfect in het tijdsschema van heel wat drukke mensen.»

Gelooft u ook in de positieve effecten van deze training?

«Of je er echt een betere conditie mee opbouwt, laat ik in het midden. Maar ik ben er wel van overtuigd dat mensen fitter naar buiten zullen stappen. De wetenschappelijke verklaring die ze geven, klinkt acceptabel.»

Zijn er dan geen gevaren aan gebonden?

«Mensen die al jaren een Bourgondisch leven leiden en daar de effecten ook van zien, laten zich best eerst testen alvorens ze zo intensief gaan sporten. Krijgen ze groen licht, kan ik het alleen maar toejuichen.»

 

Door Liesbeth De Corte