Fiscus haalt meer uit belastingcontroles

Fiscus haalt meer uit belastingcontroles

Goed nieuws voor de fiscus en minder goed nieuws voor de belastingbetaler: het rendement van de controles in de personenbelastingen is in 2017 gestegen tegenover 2016. Hoewel het aantal controles daalde, steeg de gemiddelde inkomstenverhoging per dossier, zo blijkt uit het jaarverslag van de federale overheidsdienst Financiën. Het gaat dus om de inkomstenverhoging, of de niet aangegeven inkomsten die na controle alsnog worden meegeteld en de aanslagen van ambtswege voor het ontbreken van een aangifte. In 2017 leverden zowat 2,24 miljoen onderzochte aangiften in totaal 3,51 miljard euro inkomstenverhoging op. Gemiddeld geeft dat 1.569 euro inkomstenverhoging per dossier in de personenbelastingen.

In 2016 werden wel zowat 34.500 aangiftes meer onderzocht in de personenbelasting, maar dat leverde gemiddeld zowat 250 euro minder per dossier op. Het ging om 2,27 miljoen onderzochte dossiers die in totaal 2,99 miljard euro inkomstenverhoging opleverden, of 1.314 euro gemiddeld.

Het gaat om de controles van dossiers waarvan de fiscus vermoedt dat er een en ander niet klopt. In acht op de tien gevallen gaat het om dossiers die op basis van parameters uitgelicht worden. De overige 20 procent wordt gecontroleerd op initiatief van de lokale diensten, aldus de woordvoerder van de FOD Financiën.

Ook bij de controles op de vennootschapsbelasting steeg overigens het rendement: van 21.194 euro per dossier naar 45.415 euro.

Maar het gaat dus niet om de dossiers met grote, georganiseerde fraude. Die zitten immers bij de Bijzondere Belastinginspectie (BBI). De BBI heeft vorig jaar meer dan 2,1 miljard euro boetes en belastingverhogingen opgelegd, een recordbedrag.

bron: Belga