Finse postbodes moeten deze zomer bijklussen als tuinier

Finse postbodes moeten deze zomer bijklussen als tuinier

Vanaf mei kunnen Finnen hun postbode vragen om het gras te maaien. De dienst zal enkel beschikbaar zijn op dinsdag, de dag waarop er minder post is in vergelijking met andere weekdagen. Voor een maandelijks bedrag van 65 euro zal een medewerker van Posti zich elke week een halfuurtje ontfermen over het gazon. Moest het regenen op een dinsdag, dan wordt de dienst een week uitgesteld. Klanten moeten hun grasmachine ook beschikbaar maken, aangezien de postbezorgers-tuinders geen eigen materiaal zullen meesleuren.

Het idee komt er nu Posti in een overgangsfase zit. Het postbedrijf ziet het aantal brieven en pakjes steeds afnemen en ging op zoek naar andere diensten om het leven van mensen eenvoudiger te maken. Directeur Anu Punola getuigt bij Yle dat het idee van één de postbodes kwam en een aantal medewerkers hebben zich al vrijwillig ingeschreven om te tuinieren.

Punola liet ook verstaan dat er nog andere diensten in de pijplijn zitten, maar de directeur liet niet in haar kaarten kijken. Het ziet er in ieder geval naar uit dat Finse postbodes steeds meer polyvalent zullen worden.

Maar niet iedereen is daar tevreden mee. BBC vond dat een organisatie die gespecialiseerde onderhoudsbedrijven vertegenwoordigt zich kritisch uitlaat over de vaardigheden van de postbezorgers. "Het gebruik van apparatuur dat met een motor wordt aangedreven vergt een bepaalde expertise. Het is moeilijk te geloven dat zomaar iedereen kan beginnen met grasperken te onderhouden", aldus directeur Pia Gramen.

Foto Pixabay / Counselling