Finse ex-president Mauno Koivisto overleden

Finse ex-president Mauno Koivisto overleden

In de Finse hoofdstad Helsinki is de voormalige president Mauno Koivisto overleden. Hij was president tussen 1982 en 1994, en zette zich in om goede relaties te krijgen met de Sovjetunie en haar leider Michail Gorbatsjov. Koivisto werd 93 jaar. Koivisto, die eveneens eerste minister, minister van Financiën en gouverneur van de Bank van Finland was, was de eerste sociaaldemocraat die tot president werd verkozen. Hij volgde Urho Kekkonen op, die president was van 1956 tot 1982.

Koivisto vocht tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen de Sovjetunie, en vervoegde de Sociaaldemocratische partij in 1947.

Tijdens zijn presidentschap -toen een Fins staatshoofd nog een grote invloed had op het buitenlands beleid- zette hij zich in voor goede relaties met de Sovjetunie. In 1990 was hij de gastheer van een top tussen de toenmalige Amerikaanse president George H.W. Bush en Michail Gorbatsjov. Hij was een aanhanger van de "finlandisering", een beleid van militaire neutraliteit dat als doel had om de vriendschappelijke band met Rusland te behouden, maar toch aan westelijke kant van het "ijzeren gordijn" te blijven. Na de val van de Sovjetunie in 1991, besliste hij samen met andere Finse leiders om vanwege de dreigende burgeroorlog in Rusland, de neutraliteit op te geven.

Het was ook Koivisto die in februari 2012 besliste om het toetredingsproces tot de Europese Unie op te starten, een proces dat in 1995 resulteerde het EU-lidmaatschap van Finland.

Als "gewone jongen" (zoon van een timmerman) die het schopte tot toppoliticus, was Koivisto zeer populair bij het volk. In 1982 werd hij, na zijn tweede termijn als premier, in slechts één ronde verkozen tot president. In 1988 werd hij opnieuw verkozen, maar zag af van een derde ambtstermijn. Zijn opvolger werd Martti Oiva Kalevi Ahtisaari, eveneens van de Sociaaldemocratische Partij.

Koivisto leed al enkele jaren aan Alzheimer, en overleed vrijdagavond in een hospitaal in Helsinki.

bron: Belga