Finnen gewaarschuwd voor grote sneeuwschoppen

Finnen gewaarschuwd voor grote sneeuwschoppen

Volgens cardioloog Heikki Huikuri is sneeuwruimen een van de grootste oorzaken voor hartaanvallen in Finland. Een studie bewijst dat de bloeddruk de hoogte inschiet tijdens het sneeuwruimen, wat in combinatie met de koude lucht kan zorgen voor een hartstilstand.

Vooral mannen zijn hier slachtoffer van. Fiskars, een producent van sneeuwschoppen, verklaart dat met een typisch mannelijk trekje. "Finse mannen willen een zo groot mogelijke sneeuwschop zodat ze de klus sneller kunnen klaren, maar in dit geval is groter niet beter", aldus Petteri Masalin bij Yle.

Fiskars heeft de handen in elkaar geslagen met enkele artsen om een instructievideo te maken, waarin ze uitleggen hoe Finnen veilig sneeuw kunnen ruimen. Yle vreest echter dat het moeilijk zal zijn om de gewoontes te veranderen. De keuze voor een reusachtige sneeuwschop zou immers een erezaak voor mannen op middelbare leeftijd.

Dokter Huikuri zegt dat mannen hun trots opzij moeten zetten. Zelf kiest hij voor de eenvoudigste oplossing. "Sneeuwruimen is een klusje voor mijn vrouw", besluit de cardioloog.