Films die je klaarstomen voor de Olympische Winterspelen

Films die je klaarstomen voor de Olympische Winterspelen

'I, Tonya' (2017)

https://www.youtube.com/watch?v=OXZQ5DfSAAc

Dit Amerikaans biografisch drama, geregisseerd door Craig Gillespie, volgt het leven van kunstschaatsster Tonya Harding en haar betrokkenheid bij de aanval op haar rivale Nancy Kerrigan in 1994. De film toont het verhaal van een vrouw die vecht tegen de wereld, haar gewelddadige moeder en echtgenoot, om zo los te komen van haar imago als ‘blank uitschot'.

'Yuri!!! on Ice' (2016)

https://youtu.be/Gcbnm-vkg4U

Deze Japanse animatieserie over kunstschaatsen werd geregiseerd door Sayo Yamamoto. Deze reeks kreeg goeie commentaren van professionele kunstschaatsers als Johnny Weir, Evgenia Medvedeva, Denis Ten, Evgeni Plushenko, Masato Kimura, Ryuichi Kihara en Miu Suzaki. De serie focust op de rivaliteit en vriendschap tussen twee jonge schaatsers: de Japanse Yuri Katsuki en de Russische Yuri Plisetsky.

'Goon' (2011)

https://youtu.be/0dEUXY3yhHU

Een Canadese sportkomedie van de hand van Michael Dowse met in de hoofdrollen Sean William Scott en Liev Schreiber. De film vertelt het verhaal van een buitengewoon vriendelijke, maar niet zo snuggere man die letterlijk knokt voor zijn ijshockeyteam. De film bevat alle klassieke elementen van het genre: een man die plots beseft dat hij een ongelooflijk talent heeft en vervolgens zijn rivalen moet confonteren, die veel machtiger en bekender zijn.

'Blades of Glory' (2007)

https://youtu.be/YFE-6XlAAmE

Deze Amerikaanse komedie van Josh Gordon en Will Speck speelt zich af op de Olympische Winterspelen van 2002, waar twee kunstschaatsers beiden de eerste plaats behalen. De ene is Chazz Michael Michaels (Will Ferrell): een getalenteerde schaatser en tevens ruige macho. De andere is Jimmy MacElroy (Jon Heder): een even getalenteerde schaatser, maar met een eerder vrouwelijk karakter. Ook hier komen clichés aan bod: zowel de schaatsroutines en de kleurrijke pakjes als de schandalen, het overmatige drinken en het ongepaste gedrag.

'Cool Runnings' (1993)

https://youtu.be/wLlmymHRNZg

Een verhaal over moed is de basis van deze heroïsche sportkomedie geregisseerd door Jon Turteltaub. De film is losjes gebaseerd op het Jamaicaanse nationale bobsleeteam en zijn competitiedebuut op de Olympische Winterspelen van 1988 in Calgary, Canada. De film, met John Candy als Irving ‘Irv' Blitzer, toont hoe het team (dat uiteindelijk laatste werd) deelneemt aan de wedstrijd en al zijn obstakels overwint om zo de sportgeschiedenis in te gaan.

'Youngblood' (1986)

https://youtu.be/dn6wNEv7M2w

Dit Amerikaanse sportdrama met Peter Markle als regisseur, co-producer en co-schrijver, kan uitpakken met acteurs als Patrick Swayze, Keanu Reeves en Rob Lowe. Het verhaal gaat over een 17-jarige landarbeider uit ruraal New York, Dean Youngblood, die ervan droomt om ijshockey te spelen op het hoogste niveau. De film is gemaakt in de stijl van de jaren 80 en focust op het thema van onzelfzuchtige liefde.