Filmfestival Cannes - Braziliaanse film wint in Cannes Un Certain Regard

De Braziliaanse film "The Invisible Life of Euridice Gusmao" van Karim Ainouz heeft de Prijs Un Certain Regard gewonnen. In zijn dankwoord wees de Braziliaanse cineast met Algerijnse roots erop dat Brazilië harde tijden doormaakt, wat te maken heeft met de onverdraagzaamheid In zijn land. De film is gebaseerd op een roman van Martha Batalha en vertelt over het opkomende feminisme in het Brazilië van de jaren 50 aan de hand van twee zussen wier wegen zich scheiden. De juryprijs was voor de Spaanse film "Fire Will Come" van Olivier Lace. Hij vertelde dat de Spaanse film een moeilijke periode doormaakt, maar dat de filmmakers die het essentiële vertellen het uiteindelijk gaan halen. Daarmee verwees hij even naar zijn collega Alberto Serra die voor het even controversiële als libertijnse "Liberte" de Speciale Prijs van de Jury kreeg.

Jurylid Lukas Dhont mocht de Prijs van de Beste Regie uitreiken voor de Russische film "Une grande fille" van Kantemir Balagpv, een leerling van Aleksandr Sokourov. De actrice Chiara Mastroianni ontving de Prijs voor Beste Performance voor haar rol in de Frans-Belgische coproductie "Chambre 212" van Christophe Honore. Zij verbaasde de aanwezigen door te vertellen dat "zij nog nooit een prijs had gewonnen". En zij wou haar prijs graag delen met de hele equipe want "zij was maar een instrument".

De Coup de Coeur van de jury ging ex aequo naar "La femme de mon Frère" van Monia Chokri en "The Climb" van Michael Covine. Ten slotte was er nog een vermelding van de jury voor Bruno Dumont voor "Jeanne", het vervolg van het leven van Jeanne d'Arc, geïnspireerd op het werk van Charles Peguy, "Le Mystère de la charité de Jeanne d'Arc".

Juryvoorzitter Nadine Labaki prees alle films in deze sectie voor "hun eigenzinnige cinematografische aanpak" en gaf ook even mee dat negen geselecteerde films het werk was van debuterende langspeelfilmmakers.

Un Certain Regard is de meer cinefiele sectie van het festival.

bron: Belga