Filipijnse president noemt moord op corrupte journalisten gerechtvaardigd

Filipijnse president noemt moord op corrupte journalisten gerechtvaardigd

Volgens de kersverse Filipijnse president Rodrigo Duterte is het gerechtvaardigd om corrupte journalisten te vermoorden. Dat heeft hij gisterenavond verklaard tijdens de voorstelling van zijn kabinet. De Filipijnse media reageren verbolgen en noemen de uitspraak een "oproep tot moord".

Tijdens een persconferentie in Duterte's geboortestad Davao, naar aanleiding van de voorstelling van zijn kabinet, kreeg hij een vraag voorgeschoteld over de vele moorden op journalisten in de Filipijnen. Het land staat bekend als erg gevaarlijk voor de pers: de voorbije dertig jaar werden er al 176 journalisten vermoord. Het laatste slachtoffer viel vorige week nog in de hoofdstad Manilla.

Duterte liet verstaan dat de verantwoordelijkheid voor de moorden grotendeels bij de slachtoffers zelf ligt. "Het merendeel van de slachtoffers heeft iets uitgespookt. Als je niets verkeerds doet, word je ook niet vermoord", zei hij. "Het is niet omdat je een journalist bent, dat je niet vermoord kan worden als je een klootzak bent."

De Filipijnse vereniging voor journalisten (NUJP) is naar eigen zeggen "geschokt". De vereniging erkent wel dat de media op de Zuidoost-Aziatische archipel kampen met corruptie, maar benadrukt dat die geen rechtvaardiging kunnen zijn voor moord. "In feite heeft hij de jacht op journalisten open verklaard, om de pers het zwijgen op te leggen op basis van een perceptie van corruptie", klonk het.

De 71-jarige Duterte werd vorige maand verkozen tot nieuwe president van de Filipijnen, na een fel besproken campagne waarmee hij internationaal vooral de aandacht trok met zijn pleidooi voor de herinvoering van de doodstraf. Op 30 juni legt hij de eed af voor een termijn van zes jaar.

bron: Belga