Filip Dewinter (Vlaams Belang) wellicht eerste ondervoorzitter Vlaams Parlement

Filip Dewinter (Vlaams Belang) wellicht eerste ondervoorzitter Vlaams Parlement

De Vlaams Belang-fractie draagt Filip Dewinter (56) deze namiddag voor als eerste ondervoorzitter van het Vlaams Parlement. Als de nieuwe voorzitter ziek of verhinderd is, zal het VB-boegbeeld de plenaire vergadering leiden en de eerste burger van Vlaanderen zijn. Dat staat vandaag te lezen in Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen en is bevestigd aan Belga. Het Vast Bureau is het dagelijks bestuur van het Vlaams Parlement dat verantwoordelijk is voor de financiën, de infrastructuur en het personeel. Het bestaat uit een voorzitter, vier ondervoorzitters en drie secretarissen. Als grootste fractie krijgt N-VA de voorzitter plus twee mandaten. Vlaams Belang, CD&V, Open Vld, sp.a en Groen krijgen elk één mandaat in het bureau.

Op zijn vergadering vandaag zal de 23-koppige fractie van het Vlaams Belang Filip Dewinter voordragen als eerste ondervoorzitter. Als de voorzitter ziek of verhinderd (andere verplichtingen zoals een buitenlandse missie) is, zal Filip Dewinter als plaatsvervangend voorzitter de plenaire vergadering op woensdag leiden en meteen ook de eerste burger van Vlaanderen zijn.

Zowel fractieleider Chris Janssens als Filip Dewinter bevestigen het bericht aan Belga. "De fractie zal me - als alles goed verloopt - dinsdag als eerste ondervoorzitter voordragen naar aanleiding van de installatievergadering van het Vlaams Parlement", aldus Dewinter.

Het is trouwens niet de eerste keer dat het Vlaams Belang de eerste ondervoorzitter van het Vlaamse halfrond levert. Dat was in 2004 ook al het geval met Marijke Dillen.

bron: Belga