FIFA lijdt bijna 110 miljoen euro verlies

De Wereldvoetbalbond FIFA heeft in 2015 maar liefst 107,8 miljoen euro (122 miljoen dollar) verlies geleden. Dat maakte het donderdag bekend in een financieel rapport. Het is voor het eerst sinds 2002 dat er verlies geleden wordt. Een groot deel van de schulden zouden verklaard kunnen worden door de grote corruptieschandalen, die de Wereldvoetbalbond het afgelopen jaren trof. Veel onvoorziene kosten, zoals betalingen aan advocaten en de organsatie van het buitengewoon voorzitterscongres, deden de schuldenlast hoog oplopen. Ook een hoger werkingsbudget en hogere kosten van wedstrijdorganisatie droegen bij. Daarnaast krompen de reserves van de FIFA met 165 miljoen euro in tot een totaal van 1,2 miljard euro.

De toekomst oogt wel rooskleuriger. Voor volgend jaar houdt de FIFA rekening met een hogere omzet en verwacht het weer 90 miljoen euro winst te maken. Nieuwbakken voorzitter Gianni Infantino bleef dan ook optimistisch. "Met de onlangs goedgekeurde hervormingen ben ik ervan overtuigd dat de FIFA sterker dan ooit zal worden."

Gisteren maakte de FIFA nog bekend gerechtelijke procedures te willen opstarten om "tientallen miljoenen dollars" te recupereren van voormalige bestuurders die betrokken zijn bij grootschalige corruptie.

bron: Belga