FIFA en Pro League zetten licht op groen voor testen met videorefs

FIFA en Pro League zetten licht op groen voor testen met videorefs

In het seizoen 2016-2017 van de Jupiler Pro League zullen (offline) testen met videorefs hun intrede maken. Dat heeft Ludwig Sneyers, directeur-generaal van de Pro League, vanmiddag bekendgemaakt in Brussel tijdens de kalendervoorstelling. De Wereldvoetbalbond FIFA en zijn spelregelcommissie IFAB hebben de Belgische competitie geselecteerd om als pilootproject te dienen voor de videoref. Tijdens de Algemene Vergadering van de Pro League van dinsdag gaven alle clubs hun akkoord voor het project. In eerste instantie zal de videoref niet in contact staan met de scheidsrechters op het terrein. De videoref zal de wedstrijdbeelden achteraf pas analyseren en op die manier de scheidsrechterlijke beslissingen beoordelen. "De videoref zal voorlopig vier fases analyseren", legde Sneyers uit. "Hij zal bekijken of een doelpunt geldig was, of een strafschop terecht gegeven werd of niet, of de rode kaart terecht gegeven is of niet. Ten slotte kan de videoref ook ingrijpen wanneer een verkeerde speler gestraft is, de zogenoemde 'mistaken identity'. Voorlopig zullen we de videoref enkel testen voor we wedstrijden met inzet behandelen. Die testen worden gefilmd en de resultaten worden doorgestuurd naar de FIFA, die de werking ervan vervolgens beoordeelt en feedback geeft. De FIFA en de IFAB bepalen wanneer we 'online' kunnen gaan testen, de Pro League is in elk geval vragende partij. Ten vroegste zullen we in Play-off 2 echt met videorefs kunnen werken als ondersteuning voor de hoofdscheidsrechters."

Van doellijntechnologie is voorlopig nog geen sprake. "Het lijkt ons beter om te investeren in videorefs. Dat is uiteraard niet kosteloos, de clubs zullen moeten bijdragen. We hebben een indicatie van de kostprijs. We zijn nu op zoek naar een productie- en technologische partner. Voorlopig hebben we negen kandidaten, zowel in binnen- als buitenland", besloot Sneyers.

De testen met de videoref zullen in de loop van het seizoen van start gaan. Ook onder andere de Italiaanse Serie A en de Nederlandse Eredivisie gaan de videoref uitproberen.

bron: Belga