FIFA eist miljoenen dollars schadevergoeding van corrupte officials

door
Belga
Leestijd 1 min.

De wereldvoetbalbond FIFA start een gerechtelijke procedure om "tientallen miljoenen dollars" te recupereren van voormalige bestuurders die betrokken zijn bij grootschalige corruptie. Dat maakte de organisatie vandaag bekend. Het Amerikaanse gerecht heeft tientallen bestuurders en marketeers aangeklaagd op verdenking van corruptie. Van 41 onder hen eist de FIFA nu geld terug. Het gaat onder meer om Chuck Blazer, Jack Warner en Jeffrey Webb. "Zij hebben hun machtspositie bij FIFA en andere internationale voetbalorganisaties misbruikt en zo ernstige en blijvende schade berokkend aan FIFA, haar leden en de voetbalgemeenschap. Het geld dat zij incasseerden, behoorde toe aan het wereldvoetbal en was bestemd voor de promotie en de ontwikkeling van het spel. FIFA wil het geld terug en we zijn vastberaden het te krijgen, hoelang het ook duurt", stelt FIFA-voorzitter Gianni Infantino.

FIFA benadrukt dat minstens tientallen miljoenen dollars zijn verdwenen door omkoping en corruptie. "Dit bedrag kan nog stijgen naarmate het onderzoek vordert", luidt het.

"De dollars waren bestemd om voetbalvelden te bouwen, niet villa's en zwembaden; om voetbaluitrustingen te kopen, niet juwelen en auto's; om jeugdspelers en -coaches te ondersteunen, niet om het extravagante leven van voetbal- en sportmarketingverantwoordelijken te financieren", gaat Infantino verder. "Wanneer FIFA het geld terug heeft, zal het onmiddellijk gaan naar het doel waarvoor het bestemd was: het internationale voetbal ontwikkelen."

bron: Belga