Fietsers leven langer

Fietsers leven langer

Ook voorkomt fietsen zo'n elfduizend sterfgevallen per jaar. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Utrecht die gepubliceerd werd in de American Journal of Public Health. Hoofdonderzoekers Carlijn Kamphuis baseerde zich op wetenschappelijke gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie om de levensverwachting van de Nederlanders te bekijken.

Daaruit kwam naar voren dat fietsen wel degelijk een oer-Hollandse gewoonte is. Concreet zitten Nederlanders zo'n 75 minuten per week op het zadel, waarbij ze gebruikmaken van 37.000 kilometer aan fietspaden.

De wetenschappers willen het onderzoek nu herhalen voor andere landen, om na te gaan of de effecten van fietsen overal ter wereld even gunstig zijn.

Tour de France

Het is trouwens niet de eerste keer dat fietsen gelinkt wordt aan een langer leven. Volgens research uit de International Journal of Sports Medicine leven renners die deelnemen aan de Tour de France gemiddeld acht jaar langer. Jammer genoeg zijn er ook negatieve cijfers verbonden aan de sport. Zo lopen mannen ouder dan 50 meer kans op prostaatkanker als ze meer dan negen uur per week op de fiets zitten.