Fietsen maakt je slimmer

Door vaak te fietsen stimuleer je je hersenen en ga je de aftakeling ervan tegen. Tijdens de beweging worden hormonen aangemaakt die ons gelukkiger doen voelen en ons lichaam in staat stellen alles beter te controleren. Zelf een kort ritje kan al een duidelijk effect hebben.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

In België lijkt het stilaan een nationale sport te worden. Iedereen die iets ouder wordt maar toch een actieve schijn wil ophouden, koopt zichzelf een dure koersfiets en trapt op zondag van terrasje naar terrasje. Maar wat die amateur-Tom Boonen's misschien al langer weten, is dat je van fietsen slimmer wordt. Dat is de conclusie van een onderzoek dat gepubliceerd werd in de Journal of Clinical and Diagnostic Research.

Uit de studie blijkt dat tijdens een fietstocht de hormonen serotonine, endorfine en dopamine vrijkomen. Dat zijn alledrie stoffen die je een gelukzalig gevoel bezorgen. Dat geeft je niet alleen meer zelfvertrouwen, maar zorgt er ook voor dat je lichaam beter in staat is om de hormonen cortisol en adrenaline onder controle te houden. Die zorgen namelijk voor stress.

Hersenen krijgen een impuls

Een verlaagde concentratie van cortisol en verhoogde aanwezigheid van de gelukshormonen vertraagt de aftakeling van de hersenen. Bovendien zorgt fietsen ook voor een verhoogde hartcontractie. Op zijn beurt leidt dat tot 15% meer hersenactiviteit. Daarnaast neemt ook je bloedcirculatie tijdens een fietstocht toe, samen met het zuurstofgehalte in het bloed.

Het positieve effect van fietsen op je lichaam is niet enkel op lange termijn en na veel training merkbaar. Ook een kort ritje kan al wonderen doen. Ben je bijvoorbeeld aan het stressen voor een examen dat er binnenkort zit aan te komen? Spring dan op de fiets, rij twintig minuten rond en je zal je al veel beter voelen.