Fiets voorgesteld met 22 onderdelen van 3D-printer

Tijdens de fietshappening The Allround Flandrien, zaterdag op het Circuit Zolder, is een innovatieve fiets voorgesteld die bijna volledig is gemaakt met 3D-printtechnologie. Zo'n vijftien Vlaamse bedrijven en kennisinstellingen hebben hiervoor intensief samengewerkt. Het frame, stuur, zadel, wielen, remblokken en zelfs de bijhorende fietsbril en de houder voor de bevestiging van de GoPro-camera van de revolutionaire fiets zijn allemaal geprint in 3D.

"De materialen hebben allemaal eigenschappen die grote voordelen bieden voor professionele en recreatieve fietsers", zegt Kurt Hensen, voorzitter van Flam 3D, het netwerk dat 70 Vlaamse bedrijven en wetenschappelijke organisaties verzamelt die intensief werken rond 3D-printtechnologie. "De bedoeling is dat we met deze fiets de grenzeloze mogelijkheden van de 3D-technologie aantonen en nog meer bedrijven aanmoedigen om hiermee innovatieve toepassingen te ontwikkelen." De fiets zal ook voor onderwijsdoeleinden worden ingezet.

De Limburgse gouverneur Herman Reynders, die de fiets als eerste mocht bewonderen, was heel enthousiast. "Dit project toont aan dat innovatie leidt tot prachtige realisaties en tot producten die ons een belangrijk economisch voordeel kunnen opleveren", aldus de gouverneur.

bron: Belga