Fiets probleemloos door de stad dankzij Bike Experience en slimme apps

Schijnbaar eindeloze files, stikhete bussen of eivolle treinen of trams, het is bijna dagelijkse kost voor wie naar het werk pendelt. De mobiliteitsproblemen waar we vandaag mee kampen, lijken bovendien enkel maar erger te worden. De fiets biedt een ecologisch en bovendien gezond alternatief, maar op twee wielen een grootstad als Brussel verkennen kan in het begin een beetje afschrikwekkend zijn. Bike Experience wil fietsers van elk niveau een handje toesteken om zorgeloos door de hoofdstad te karren.
door
Kevin
Leestijd 3 min.

Bike Experience 2016 is een campagne van Brussel Mobiliteit en Pro Velo, die fietsen in de hoofdstad wil aanmoedigen. Onder begeleiding van een ‘Coach' kan eender wie vlot leren fietsen in Brussel. Nieuw aan deze zevende editie is dat Bike Experience permanent wordt. Om dat vlot te laten verlopen, heeft de organisatie een heus onlineplatform uit de grond gestampt: www.bikeexperience.brussels. Kandidaten kunnnen daar volledig zelfstanding de datum van een opleiding en een ‘Biker' of ‘Coach' kiezen, ongeacht het traject of het seizoen.

Ervaren fietsers, ofwel ‘Coaches', komen zo in contact met ‘Bikers', mensen die nog niet volledig op hun gemak door de hoofdstad fietsen. De gerodeerde pedaleur kan zo de kneepjes van het vak leren aan de enthousiaste, maar twijfelende fietser zodat die alle uitdagingen van een drukke stad kan beheersen. Dankzij de tips & tricks van een ‘Coach' legt een ‘Biker' binnen de kortste keren de dagelijkse trajecten vlekkeloos af.

“Ik fietste al, maar ik durfde niet assertief te zijn. Ik voelde me niet op mijn gemak en niet op mijn plaats. Sinds Bike Experience voel ik me gerust en zelfverzekerd. Ik ken nu de regels en mijn rechten”, getuigt ‘Biker' Charlotte aan Samsung Discover. De formule, waarin opleiding en coaching met elkaar verwoven zijn, lijkt dus te werken om angsten te overwinnen en zelfvertrouwen op de fiets op te bouwen.

Bike Experience werd in 2010 gelanceerd. Sindsdien zijn er zo'n 1407 duo's samengesteld, 552 ‘Coaches' opgeleid en zijn 7 op de tien ‘Bikers' de fiets blijven gebruiken.

Efficiënt, gezond en gezellig

Fietsen doe je gemiddeld aan 15 kilometer per uur. Zolang je traject niet veel langer  is dan 5 kilometer, ben je waarschijnlijk beter af met de tweewieler. Wie zich comfortabel in het zadel voelt, is dus beter af met de stalen ros om een terrasje te doen of om snel even naar de winkel te gaan. Zo ontsnap je niet alleen aan het fileleed, je hoeft daarnaast niet op zoek naar parkeerplek en bovendien spaar je geld uit!

Klaar om eropuit te trekken met de fiets maar heb je nog een technologisch duwtje in de rug nodig om van start te gaan? Samsung Discover zocht en vond vijf apps die je een eind op weg helpen!

  • Het knooppuntennetwerk in België brengt je via fietsvriendelijke wegen zowat overal naar toe. Met Fiets! stel je gemakkelijk een route van knooppunt naar knooppunt samen. Het zal niet altijd de kortste route zijn, maar wel de mooiste.
  • Fietspech? Bike Doctor legt stap voor stap met sterke visuals uit hoe je de vaakst voorkomende problemen moet aanpakken. Een band vervangen of de remmen repareren wordt zo een fluitje van een cent.
  • Hoewel de naam het niet meteen verraadt, kunnen fietsers ook aan de slag met Runtastic om hun tochten bij te houden. Duur, afstand, hoogteverschil, route en verbrande calorieën, de app houdt het allemaal bij. Bovendien kan je je data gemakkelijk delen op sociale media.
  • Naviki is een kaartendienst die je een beetje kan vergelijken met Google Maps, maar de app biedt onderweg nog nuttige informatie zoals de hellingsgraad en de weersvoorspellingen.
  • Een fiets met een verkeerd formaat is niet enkel moeilijker om te besturen, het kan ook rug-nek-, of kniepijn veroorzaken. Met Size my bike kom je te weten hoe je alles optimaal afstelt op basis van zes lichaamsafmetingen.