Festivals willen wegwerptenten bannen

Wie weleens een festival en de bijbehorende camping heeft bezocht, weet hoeveel afval er wordt achtergelaten. Festivalgangers laten ongegeneerd hun vuilnis liggen - inclusief tenten, matrassen en andere, nog perfect bruikbare spullen. De Britse Association of Independent Festivals wil daar komaf mee maken.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

Uiteraard zouden de vervuilers zelf bewuster moeten worden van hun daden, maar niet alle schuld ligt bij hen. Veel winkels promoten typisch festivalgerei, zoals tenten, immers als wegwerpproducten. Goedkoop, makkelijk en je hoeft er achteraf niet mee te slepen. Vaak zijn die spullen nog in perfecte staat en verdienen ze dus een tweede leven.

250.000 tenten per jaar

Volgens de Association of Independent Festivals (die festivals als Boomtown en Boardmasters vertegenwoordigt) worden in Groot-Brittannië alleen al zo'n 250.000 tenten achtergelaten op muziekfestivals. Een studie wijst uit dat 9,7% van de festivalgangers een tent had achtergelaten. Veel van de tenten worden niet ingezameld door goede doelen en belanden dus rechtstreeks op de vuilnisbelt. Per stuk komt dat neer op zo'n 3,5 kilogram niet-recycleerbaar plastic.

Take Your Tent Home

De organisatie organiseert daarom de campagne Take Your Tent Home. Die wil retailers enerzijds aanzetten om hun producten niet langer als single-use te promoten en anderzijds wil ze consumenten bewust maken van hun daden. "De bedoeling is niet om duurdere tenten te promoten. Maar een tent bevat dezelfde hoeveelheid plastic als 8.700 plastic rietjes, dus festivalgangers kunnen hun ecologische voetafdruk beperken door hun spullen te hergebruiken", aldus CEO Paul Reed. Door je tent mee te nemen en opnieuw te gebruiken, help je het milieu en je portefeuille. Want ook al zijn ze niet duur, de kosten van al die campingspullen lopen toch snel op.