Fernando Gaviria sprint naar zege in tweede etappe en pakt leiderstrui

Fernando Gaviria sprint naar zege in tweede etappe en pakt leiderstrui

Fernando Gaviria (Etixx-Quick Step) heeft woensdag de tweede etappe in de Ronde van Polen (WorldTour) op zijn naam geschreven. In een massasprint was de Colombiaan net iets sneller dan Elia Viviani en Caleb Ewan. Gaviria neemt de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Davide Martinelli, dinsdag winnaar van de openingsrit. De tweede etappe, tussen Tarnowskie Góry en Katowice, was 153 kilometer lang. De beginfase leverde een interessante vluchtpoging op met onder meer oud-wereldkampioen Michal Kwiatkowski, de na een korte schorsing terugkerende Simon Yates en Bob Jungels, ploegmaat van leider Davide Martinelli. Hun avontuur duurde echter niet lang.

Een vlucht van vijf zonder bekende namen kreeg meer vrijheid. Bakhtiyar Kozhatajev, Marcel Aregger, Jonas Koch, Lukasz Owsian en Artur Detko veroverden een maximale voorsprong van zo'n twee minuten. Etixx-Quick Step organiseerde in het peloton in dienst van leider Martinelli en spurter Gaviria. Op vijftien kilometer van de streep werden de vijf vluchters terug bij de lurven gegrepen onder impuls van Orica-BikeExchange van snelle man Caleb Ewan.

In aanloop naar de verwachte massaspurt rolden de troepen van Gaviria opnieuw met de spierballen. De Colombiaan ging vroeg de sprint aan, voelde in de laatste decameters zijn concurrenten dichterbij komen, maar hield toch net stand tot de streep. Elia Viviani en Caleb Ewan strandden op minieme achterstand op plaatsen twee en drie. Jasper De Buyst was de beste Belg op de negende plek.

De 21-jarige Gaviria is ook de nieuwe leider. Hij heeft nu zes seconden voorsprong op de vorige gele trui, zijn ploegmaat Martinelli. Ewan volgt als derde op acht seconden. Donderdag wacht de renners op de derde dag van de Ronde van Polen een marathonrit van 240 kilometer tussen Zawiercie en Nowy Sacz.

bron: Belga