Fernand Huts pleit voor groene energie tijdens inhuldiging zes windturbines EDF Luminus

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bij Katoen Natie in Kallo (Beveren) zijn donderdag zes windturbines van EDF Luminus ingehuldigd. Topman Fernand Huts pleitte bij de feestelijkheden, in aanwezigheid van viceminister Kris Peeters, tegen kernenergie en voor hernieuwbare energie. Katoen Natie had al twee windturbines van het energiebedrijf op een site in Beringen staan. In Kallo, op de site Loghidden City, zijn er nu dus nog zes turbines bijgekomen. De exemplaren zullen jaarlijks naar verwachting 52 gigawattuur (GWh) groene energie produceren, zowat het jaarlijkse verbruik van 13.000 huishoudens.

Katoen Natie stelt gronden ter beschikking, zodat EDF Luminus de turbines erop kan uitbaten. De elektriciteit wordt rechtstreeks op het hoogspanningingsnet geplaatst.

Fernand Huts, de topman van de logistieke groep - die voor vijf procent in hoogspanningsnetbeheerder Elia participeert - gaf zijn visie op het energiebeleid. Hij vertrekt daarbij van een kernuitstap. "Atoomcentrales kunnen zich niet veroorloven om in hun levensduur de tijdslimiet van 100 procent werkingszekerheid te overschrijden. De risico's voor de bevolking zijn immers groot als er iets zou mislopen. De knowhow en kennis over de centrales verzwakken bovendien sterk in België", zei Huts, die ook wijst op de dalende kosten van groene energie.

De topman noemde Duitsland als voorbeeld, dat van kernenergie afwil, ook al stijgt dan de elektriciteitsprijs. Daarbij wijst de ondernemer op allerlei verborgen kosten, zoals die van een mogelijke kernramp of de impact van CO2 in het milieu.

Huts, die in het verleden kritiek kreeg voor certificatensteun voor zijn grote zonnepanelenparken, wil een meer Europese elektriciteitsmarkt. "Heel veel beleidsmensen gaan ervan uit dat België zelfvoorzienend moet zijn, wat in feite een zeer protectionistische visie is en een houding die tot veel beperkingen leidt."

Hij plaat daarom om bevoorrading te garanderen met afnamecontracten met andere laden.

bron: Belga