Femke Van den Driessche gooit handdoek in de ring

Femke Van den Driessche gooit handdoek in de ring

Femke Van den Driessche zal zich vandaag niet verdedigen tegen de levenslange schorsing die de Internationale Wielerfederatie (UCI) tegen haar eist. De 19-jarige veldrijdster heeft het gevoel dat ze niets kan doen om de schorsing nog te ontlopen. Ze neemt dan ook de vlucht vooruit en zet met directe ingang een punt achter haar veldritcarrière.

Fiets van een vriend

De ellende voor Van den Driessche startte eind januari op het WK veldrijden bij de beloften in Zolder. Toen ontdekte de UCI dat er in het frame van één van haar fietsen een motortje verborgen zat. Daags na de wedstrijd ontkende de veldrijdster in tranen het gebruik van technische doping. Volgens haar was de fiets van een vriend, ex-renner Nico Van Muylder. Hij had de fiets na het vorige seizoen van haar overgekocht en gebruikt om het parcours van het WK mee te verkennen. Een mecanicien zou de fiets aanzien hebben voor een exemplaar van de veldrijdster en de fiets meegenomen hebben op het parcours. Van den Driessche heeft altijd beweerd dat ze niet wist van het motortje, maar de UCI had geen oren naar het verhaal en wil van Van den Driessche een voorbeeld maken. Ze riskeert een levenslange schorsing en een boete van om en bij de 50.000 euro opleggen.

"Vrijspraak is onmogelijk"

"Na overleg met de advocaten en mijn familie heb ik besloten om mijn verdediging op het proces in Aigle stop te zetten", kondigde Van den Driessche gisteren aan. "De kosten voor die zitting in Zwitserland zullen voor mij te hoog oplopen. De vrijspraak is onmogelijk, die fiets stond in mijn materiaalzone."

"Ik bedank alle mensen die mij gesteund hebben en nog steeds steunen, mijn advocaten, vrienden en supporters", aldus Van den Driessche. "Ik wil mijn leven verder zetten in alle rust en sereniteit en hoop dat iedereen daarvoor enig begrip zal hebben en dit zal respecteren."

Van den Driessche heeft in de jeugdreeksen van het veldrijden één Europese en twee Belgische titels op haar palmares staan.

Foto Belga / D. Stockman