Federale regering zet rem op energiepact

Federale regering zet rem op energiepact

Maandag sloten de vier ministers van Energie in ons land een interfederaal energiepact waarmee ze een beleid willen uittekenen tot 2050. De Waalse en Brusselse regering zetten het licht al op groen voor de visietekst, maar bij de federale regering stribbelt N-VA tegen. De partij denkt dat de kernuitstap in 2025 niet haalbaar is.

Premier Michel benadrukt dat het regeerakkoord een kernuitstap voorziet in 2025, maar dat ook ook de bevoorradingszekerheid, de prijzen voor burgers en ondernemingen, de veiligheid en de internationale engagementen belangrijke doelstellingen zijn.

"Geloofwaardige oefening"

Daarom zal de federale regering de komende weken nog sleutelen aan het pact, samen met de deelstaten en de socio-economische partners. Bedoeling is dat er ook cijferwerk gebeurt rond de gevolgen van eventuele beslissingen in het kader van dat pact.

"Mocht het een gemakkelijke oefening zijn, dan zou een vorige regering ze al afgerond hebben", stelt de eerste minister. Hij benadrukte ook dat de regeringspartners vastberaden zijn om een "geloofwaardige oefening" te maken. Michel wil de oefening "hoe sneller hoe liever" afronden, maar weigert zichzelf een ultimatum op te leggen.

Het lijkt er alleszins op dat een Energiepact niet meer voor dit jaar zal zijn.