Federale regering trekt 400 miljoen euro uit voor veiligheid

Federale regering trekt 400 miljoen euro uit voor veiligheid

Michel geeft in de Kamer toelichting bij een pakket van in totaal 18 maatregelen. De 400 miljoen euro extra, waarvoor de begroting 2016 wordt geamendeerd, komt bovenop de 200 miljoen euro aan investeringen in veiligheid die in 2015 al zijn gerealiseerd, de 40 miljoen die was voorzien voor de Staatsveiligheid en de extra 100 miljoen die is vrijgemaakt voor Defensie.

Een opvallende maatregel is de vrijheidsberoving van 'foreign fighters'. In principe zullen Syriëstrijders die terugkeren naar België in de gevangenis worden opgesloten. Personen die geregistreerd staan bij de dreigingsanalysediensten moeten een elektronische enkelband kunnen krijgen.

Andere maatregelen zijn onder meer een onmiddellijke voorlopige hechtenis van 72 uur voor terroristische daden - waarvoor de Grondwet moet worden herzien -, de mogelijkheid om 24 uur op 24 huiszoekingen te verrichten voor terroristische misdrijven, een uitbreiding van de opsporingsmethoden en van de technologieën die ter beschikking staan van de inlichtingendiensten (stemherkenning, uitbreiding telefoontap...) en het komaf maken met anonieme prepaid-belkaarten. Voor de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek wordt een actieplan aangekondigd, dat inzet op preventie en repressie.