Federale regering tevreden met afschaffing Waalse belasting op gsm-masten

Federale regering tevreden met afschaffing Waalse belasting op gsm-masten

Vicepremier en minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo (Open Vld) is tevreden met het principeakkoord over de afschaffing van de Waalse belasting op gsm-masten. "De federale regering vraagt al een hele tijd de afschaffing van de Waalse pyloontaks", zegt De Croo. "Het remt de uitrol van het mobiele netwerk." Het principeakkoord werd vanochtend aangekondigd door de Waalse regering en de mobiele operatoren Orange Belgium, Telenet en Proximus. De regering verbindt zich ertoe niet langer een belasting op telecominfrastructuur te heffen, de operatoren gaan de komende drie jaar 60 miljoen euro extra investeren.

De 'pyloontaks' was de federale regering al langer een doorn in het oog. De Croo: "Het remt de uitrol van het mobiele netwerk en leidt ertoe dat mensen in afgelegen gebieden een slechte of helemaal geen mobiele dekking hebben. Ik ben tevreden dat het Waals Gewest dat nu eindelijk inziet". De Croo hoopt dat het Brussels gewest snel volgt. "De hoofdstad van Europa maakt zichzelf compleet belachelijk met deze archaïsche belasting die investeringen in de vernieuwing en uitbouw van het mobiele netwerk in Brussel afremt."

Dat er geïnvesteerd wordt in een betere dekking in Wallonië, vindt Croo eveneens een goede zaak. "Uit een analyse van telecomregulator BIPT blijkt dat 39 gemeenten waar de vaste dekking met 30 Mbps niet hoger is dan 60 procent en er geen volledige 4G-dekking is, allemaal in het Waals gewest liggen. Zowat de helft van deze gemeenten heft ook een pyloontaks en is dus deels mee verantwoordelijk voor de gebrekkige connectiviteit." Drie maand geleden lanceerde De Croo een actieplan Witte Zones, precies bedoeld om de pyloontaks af te schaffen.

bron: Belga