Federale regering krijgt volle bevoegdheid voor bestrijding coronavirus

Federale regering krijgt volle bevoegdheid voor bestrijding coronavirus

Het kernkabinet en de voorzitters van socialisten, liberalen, groenen, CD&V, cdH en DéFI - N-VA was vertegenwoordigd door kamerfractieleider Peter De Roover - zat maandagavond van 17 tot bijna 22 uur samen in de ambtswoning van de premier.

Drie tot zes maanden

Daar werd afgesproken dat de regering van Sophie Wilmès een regering met volheid van bevoegdheid zal worden, maar met een beperkte opdracht. Zo kunnen ze maatregelen nemen om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen op gezondheids- en economisch vlak. Deze bevoegdheden zijn beperkt in tijd. De opdracht loopt drie maanden, maar kan verlengd worden tot zes maanden.

Voor de andere bevoegdheidsdomeinen zal de regering functioneren als een regering in lopende zaken, zo bevestigden zowel Meyrem Almaci (Groen) en Conner Rousseau (sp.a) als Joachim Coens (CD&V). Alexander De Croo verduidelijkte dat de regering een regering met volheid van bevoegdheid zal zijn, «maar in de verklaring zal een duidelijke perimeter afgebakend zijn en de regering dient zich hieraan te houden».

Vertrouwensstemming

De regering-Wilmès zal vandaag de eed afleggen op het paleis, waarna Wilmès om 14 uur het vertrouwen aan de Kamer zal vragen over de nieuwe regering, die dezelfde samenstelling zal hebben als de regering in lopende zaken. «Het is nu niet opportuun om de samenstelling te veranderen», stelde Coens.

Donderdag volgt dan de vertrouwensstemming, maar het ziet er niet naar uit dat de N-VA dat vertrouwen zal geven. De Roover zei dat de N-VA alle maatregelen zal steunen om de coronaproblemen in te dijken. Maar volgens de partij dient de regering daarvoor geen vertrouwen te krijgen. «Het vertrouwen geven zou onnodige consequenties hebben op lange termijn», aldus Peter De Roover.

Tien doden

In ons land zijn gisteren nog eens vijf mensen overleden aan het coronavirus. Dat bevestigt viroloog Marc Van Ranst gisterenavond in VTM Nieuws. In totaal eiste het virus in België al tien doden.

Meest gelezen
 1. demisidneythumb

  ‘Temptation’-Demi heeft de liefde gevonden bij deze man: «Zo blij voor jou!»

 2. bablingthumb

  Bab Buelens overladen met complimenten: «Je staat echt mooi met zwarte lingerie» (foto)

 3. BELGAIMAGE-176906386

  Wie gevaccineerd is maar toch positief test krijgt vanaf nu rood Covid Safe Ticket

 4. lizemthumb

  Antwerps model verlaat shoot nadat fotograaf deze opmerking maakt: «Dat kan me niet schelen!» (video)

 5. donnathumb

  ‘Temptation’-Donna ziet het al niet meer zitten: «Zonder hem leven is misschien beter voor mij» (video)