Federale regering krijgt volle bevoegdheid voor bestrijding coronavirus

Federale regering krijgt volle bevoegdheid voor bestrijding coronavirus

Het kernkabinet en de voorzitters van socialisten, liberalen, groenen, CD&V, cdH en DéFI - N-VA was vertegenwoordigd door kamerfractieleider Peter De Roover - zat maandagavond van 17 tot bijna 22 uur samen in de ambtswoning van de premier.

Drie tot zes maanden

Daar werd afgesproken dat de regering van Sophie Wilmès een regering met volheid van bevoegdheid zal worden, maar met een beperkte opdracht. Zo kunnen ze maatregelen nemen om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen op gezondheids- en economisch vlak. Deze bevoegdheden zijn beperkt in tijd. De opdracht loopt drie maanden, maar kan verlengd worden tot zes maanden.

Voor de andere bevoegdheidsdomeinen zal de regering functioneren als een regering in lopende zaken, zo bevestigden zowel Meyrem Almaci (Groen) en Conner Rousseau (sp.a) als Joachim Coens (CD&V). Alexander De Croo verduidelijkte dat de regering een regering met volheid van bevoegdheid zal zijn, «maar in de verklaring zal een duidelijke perimeter afgebakend zijn en de regering dient zich hieraan te houden».

Vertrouwensstemming

De regering-Wilmès zal vandaag de eed afleggen op het paleis, waarna Wilmès om 14 uur het vertrouwen aan de Kamer zal vragen over de nieuwe regering, die dezelfde samenstelling zal hebben als de regering in lopende zaken. «Het is nu niet opportuun om de samenstelling te veranderen», stelde Coens.

Donderdag volgt dan de vertrouwensstemming, maar het ziet er niet naar uit dat de N-VA dat vertrouwen zal geven. De Roover zei dat de N-VA alle maatregelen zal steunen om de coronaproblemen in te dijken. Maar volgens de partij dient de regering daarvoor geen vertrouwen te krijgen. «Het vertrouwen geven zou onnodige consequenties hebben op lange termijn», aldus Peter De Roover.

Tien doden

In ons land zijn gisteren nog eens vijf mensen overleden aan het coronavirus. Dat bevestigt viroloog Marc Van Ranst gisterenavond in VTM Nieuws. In totaal eiste het virus in België al tien doden.

Meest gelezen
 1. jaynethumb

  Model onder vuur nadat ze fotoshoot doet op begrafenis van haar vader: «Ronduit walgelijk!»

 2. rodanyathumb

  Hoogzwangere Rodanya uit ‘Temptation Island’ toont bolle buik (foto)

 3. agentethumb

  Agente schreeuwt het uit wanneer collega te laat remt en haar aanrijdt: «Vreselijk!» (video)

 4. becca-tapert-2wq0ReWAM8I-unsplash

  Onderzoek bevestigt: dit is het populairste Belgische gerecht

 5. pornhubleerkracht

  BIZAR. Taiwanese man geeft wiskundeles op PornHub (video)