Federale regering krijgt volle bevoegdheid voor bestrijding coronavirus

Premier Sophie Wilmès gaat vandaag om 14 uur in de Kamer het vertrouwen vragen voor de federale regering, maar de opdracht blijft beperkt tot de maatregelen om de coronacrisis te bestrijden, zowel op het vlak van de gezondheid als op het vlak van de economische gevolgen voor bedrijven en werknemers. Voor de rest handelt ze als een regering in lopende zaken. Zo bleek na afloop van het overleg tussen de tien partijen die bereid zijn deze maatregelen te steunen.
door
Janne
Leestijd 2 min.

Het kernkabinet en de voorzitters van socialisten, liberalen, groenen, CD&V, cdH en DéFI - N-VA was vertegenwoordigd door kamerfractieleider Peter De Roover - zat maandagavond van 17 tot bijna 22 uur samen in de ambtswoning van de premier.

Drie tot zes maanden

Daar werd afgesproken dat de regering van Sophie Wilmès een regering met volheid van bevoegdheid zal worden, maar met een beperkte opdracht. Zo kunnen ze maatregelen nemen om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen op gezondheids- en economisch vlak. Deze bevoegdheden zijn beperkt in tijd. De opdracht loopt drie maanden, maar kan verlengd worden tot zes maanden.

Voor de andere bevoegdheidsdomeinen zal de regering functioneren als een regering in lopende zaken, zo bevestigden zowel Meyrem Almaci (Groen) en Conner Rousseau (sp.a) als Joachim Coens (CD&V). Alexander De Croo verduidelijkte dat de regering een regering met volheid van bevoegdheid zal zijn, «maar in de verklaring zal een duidelijke perimeter afgebakend zijn en de regering dient zich hieraan te houden».

Vertrouwensstemming

De regering-Wilmès zal vandaag de eed afleggen op het paleis, waarna Wilmès om 14 uur het vertrouwen aan de Kamer zal vragen over de nieuwe regering, die dezelfde samenstelling zal hebben als de regering in lopende zaken. «Het is nu niet opportuun om de samenstelling te veranderen», stelde Coens.

Donderdag volgt dan de vertrouwensstemming, maar het ziet er niet naar uit dat de N-VA dat vertrouwen zal geven. De Roover zei dat de N-VA alle maatregelen zal steunen om de coronaproblemen in te dijken. Maar volgens de partij dient de regering daarvoor geen vertrouwen te krijgen. «Het vertrouwen geven zou onnodige consequenties hebben op lange termijn», aldus Peter De Roover.

Tien doden

In ons land zijn gisteren nog eens vijf mensen overleden aan het coronavirus. Dat bevestigt viroloog Marc Van Ranst gisterenavond in VTM Nieuws. In totaal eiste het virus in België al tien doden.