Federale formatie - Informateurs zaten enkele uren met zeven partijen rond de tafel

De informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a) hebben woensdagavond enkele uren rond de tafel gezeten met de vertegenwoordigers van zeven partijen. Het gaat om N-VA, PS, MR, CD&V, Open Vld, sp.a en Groen. Na afloop, rond 21.50 uur, legde niemand een verklaring af. Het is pas de tweede keer sinds de verkiezingen dat partijen die mogelijk deel zullen uitmaken van de volgende regering rond de tafel zaten. Exact een maand geleden was er een gelijkaardige bijeenkomst.

Over wat er precies besproken is, komt nauwelijks iets naar buiten. Naar verluidt hebben de informateurs uitleg gegeven over de begrotingstoestand en de situatie op de arbeidsmarkt.

Zoals bekend werken de informateurs aan een nota die de basis zou moeten vormen van verdere onderhandelingen. Op 9 september brengen ze verslag uit bij de koning. Vraag is of die de opdracht van het duo nog zal verlengen. Didier Reynders is immers de kandidaat om de volgende Belgische Eurocommissaris te worden en hij moet zich voorbereiden op een zware hoorzitting in het Europees Parlement eind volgende maand.

Bovendien zijn er nog de onderhandelingen lopende voor een nieuwe Vlaamse en Waalse regering. In Vlaanderen willen N-VA, Open Vld en CD&V verder besturen, in Wallonië werkt PS aan een coalitie met MR en Ecolo. Die laatste partij zat dus woensdagavond niet mee aan tafel in het Egmontpaleis, nadat ze vorige maand bedankte voor de eerste uitnodiging. De Franstalige groenen zien een mogelijke coalitie met N-VA niet zitten.

bron: Belga