Federaal parket vraagt wraking tweede reserve-jurylid in proces aanslag Joods Museum

Federaal parket vraagt wraking tweede reserve-jurylid in proces aanslag Joods Museum

Op het assisenproces over de aanslag op het Joods Museum heeft het federaal parket gevraagd om het tweede reserve-jurylid te wraken, nu gebleken is dat zij de nicht is van één van de politiemensen die het onderzoek hebben gevoerd. Ook de advocaten van tweede beschuldigde Nacer Bendrer dringen aan op een wraking. Zij willen ook dat een ander reserve-jurylid gewraakt wordt, omdat die op school heeft gezeten met één van de advocaten van de burgerlijke partijen. De burgerlijke partijen zien dan weer geen reden om één van beide reserve-juryleden te wraken. "We stellen de objectiviteit of eerlijkheid van niemand in vraag, maar de schijn van onpartijdigheid is wel belangrijk", zei federaal procureur Bernard Michel. "We vragen daarom de wraking van het tweede reserve-jurylid. Dat het vijfde reserve-jurylid op school heeft gezeten met een advocaat, vormt voor ons geen probleem."

De advocaten van Nacer Bendrer voerden aan dat zij niet geloofden in complottheorieën. "Maar deze situatie is gelijkaardig aan die van gisteren", zei meester Julien Blot. "Toen ging het om een hiërarchische band, weliswaar in het verleden, nu gaat het om een familieband. We stellen de kwaliteiten van de juryleden niet in vraag maar er kan een loyaliteitsconflict ontstaan. Dat probleem stelt zich ook met het vijfde reserve-jurylid. Beiden moeten dus gewraakt worden.

"Wij hebben alle vertrouwen in iedereen maar we gaan die speurder wel stevig op de rooster leggen", pleitte meester Sébastien Courtoy, advocaat van Mehdi Nemmouche. "De vraag is of het jurylid daarmee kan leven."

Meester Michèle Hirsch, advocate van het CCOJB, zag geen reden tot wraking: "We moeten vertrouwen hebben in de eerlijkheid en objectiviteit van de jury, die toch een eed heeft afgelegd. We kunnen deze problematiek anders tot in het oneindige doorgetrokken worden. Misschien herkennen juryleden wel getuigen of politiemensen als personen met wie ze ooit in een andere situatie in contact zijn geweest."

Het hof heeft zich nu teruggetrokken om over de wraking te oordelen.

bron: Belga