Federaal parket en burgerlijke partijen dringen aan op veroordeling Abdeslam en Ayari

Federaal parket en burgerlijke partijen dringen aan op veroordeling Abdeslam en Ayari

In hun replieken op de pleidooien van de verdediging hebben zowel het federaal parket als de burgerlijke partijen erop aangedrongen om Salah Abdeslam en Sofien Ayari schuldig te verklaren aan moordpoging op politieagenten in een terroristische context. Het federaal parket en de burgerlijke partijen legden er onder meer de nadruk op dat er wel degelijk sprake was van een terroristische context. "De terreurcel was duidelijk bezig met de voorbereiding van nieuwe aanslagen", zei federaal magistrate Kathleen Grosjean. "Er was dus wel degelijk een terroristische context. Abdeslam en Ayari zagen en wisten ook dat Belkaïd klaarstond om het vuur te openen op de politie. Als ze niet akkoord waren met zijn bedoelingen hadden ze er meteen vandoor kunnen gaan, in plaats van te wachten tot er al geschoten was. Het is ook perfect mogelijk dat twee schutters tegelijkertijd geschoten hebben."

De drie, Belkaïd, Abdeslam en Ayari, waren er door hun religieuze ideologie ook van overtuigd dat ze het recht hadden te doden. Die ideologie had hen op 15 maart niet plots verlaten, aldus nog het federaal parket.

"Als Ayari en Abdeslam die dag de confrontatie met de politie niet zijn aangegaan, is dat enkel uit lafheid", zei meester Maryse Allié voor de burgerlijke partijen. "Maar vluchten was niet hun eerste reflex, Ayari deed eerst nog zijn schoenen aan."

"De deken van de onderzoeksrechters is altijd de onderzoeksrechter met de meeste anciënniteit in Brussel, net omdat we daar onder het regime van de tweetaligheid van het Brusselse hof van beroep vallen", bracht meester Tom Bauwens in tegen het procedure-argument van de advocaten van Salah Abdeslam.

Nog volgens meester Bauwens bulkt het dossier van de elementen die wijzen op een terroristische context. Zo werd onder meer in het appartement in de Driesstraat een IS-vlag gevonden.

bron: Belga