Februari wordt alcoholvrije maand

Februari wordt alcoholvrije maand

Een Belg heeft niet veel nodig om een glas aan zijn lippen te zetten. Zeker met het huidige terrasjesweer is de bodem van flessen en vaten al snel in zicht. Maar de gezelligheid van een pintje of een glas wijn kent ook een minder gezonde kant en om die onder de aandacht te brengen roept Stichting tegen Kanker en VAB iedereen op om tijdens de maand februari de alcohol links te laten liggen.

Aan het gebruik van alcohol zijn heel wat risico's verbonden, en niet alleen voor problematische gebruikers. Alcohol heeft invloed op bijna alle organen in het lichaam en hangt samen met ongeveer zestig verschillende aandoeningen. De relatief onschuldige kater is daar één van, maar er is ook een verband met ernstigere gezondheidsklachten, zoals hartklachten, leveraandoeningen en kanker. "Alcohol doet het risico op verschillende kankers toenemen: mond- en keelholte, strottenhoofd, slokdarm, lever, maag, borst (bij vrouwen) en dikke darm en endeldarm (bij mannen)", vertelt dr. Mathijs Goossens, woordvoerder van Stichting tegen Kanker.

Door een maand nuchter te blijven krijgt het lichaam de tijd om te recupereren van de gebruikelijke consumptie. Bovendien staan deelnemers door de actie ook stil bij hun alcoholgebruik in het algemeen. "De campagne zal hen doen beseffen hoe snel ze onder normale omstandigheden een glas drinken, uit gewoonte", zegt Marijs Geirnaert, directeur van VAD. "Onderzoek in het buitenland, waar dergelijke campagnes al langer bestaan, heeft uitgewezen dat deelnemers zelfs een tijd na de actie vaak nog steeds minder drinken."

Foto Pixabay