Febelfin roept op tot blijvende waakzaamheid bij internetbankieren

door
Belga
Leestijd 1 min.

Particulieren blijven -ook in het tweede kwartaal van 2016- het favoriete doelwit van cybercriminelen om te frauderen via internetbankieren. Dat meldt de federatie van financiële instellingen Febelfin vandaag. In totaal vonden er tussen begin april en eind juni 2016 352 fraudegevallen plaats voor een netto fraudebedrag van 234.765 euro. Geëxtrapoleerd naar het volledige jaar 2016 en vergeleken met 2015 betekent dit een stijging van het aantal fraudegevallen, maar een daling van het fraudeverlies.

"In het tweede kwartaal van 2016 benaderden de fraudeurs hun slachtoffer voornamelijk via het uitsturen van phishing e-mails. Daarin wordt gevist naar de codes en/of bankkaart van het slachtoffer in het kader van een vervanging van hun kaart of kaartlezer", klinkt het.

Febelfin benadrukt wel dat fraude via internetbankieren, ondanks de stijging van het aantal gevallen, beperkt blijft. "Zeker als we vergelijken met het succes van internetbankieren, namelijk 11,1 miljoen abonnementen voor internetbankieren en 3,19 miljoen voor mobiel bankieren", luidt het nog.

bron: Belga