FBI: "schutter behoorde niet tot internationaal terreurnetwerk"

FBI: "schutter behoorde niet tot internationaal terreurnetwerk"

De massamoordenaar van Orlando maakte volgens het onderzoek van de Amerikaanse federale politie FBI geen deel uit van een internationaal terreurnetwerk. "Er zijn sterke aanwijzingen dat hij geradicaliseerd raakte, deels via het internet", verklaarde FBI-directeur James Comey maandag. "Maar er is niets dat zegt dat hij van buiten de VS gestuurd werd." Hetzelfde had ook al de Amerikaanse president Barack Obama eerder op de dag verklaard. Ook het motief blijft onduidelijk. De man heeft bij drie telefoontjes met de politie tijdens de aanslag verschillende terreurorganisaties genoemd waarnaar zijn sympathie uitging. Maar deels staan die erg vijandig tegenover elkaar, zodat zijn verklaringen geen steek houden.

Naast IS had hij zich ook solidair verklaard met de aan al-Qaida gelinkte daders van de Boston Marathon van 2013 en een zelfmoordterrorist uit Florida, die werd gelieerd aan het al-Nusra Front. Al-Nusra en IS bestrijden elkaar.

Volgens Comey werd de dader in 2013 tien maanden geobserveerd door de FBI. De zaak werd echter gesloten. Toen had de man aan zijn collega's gezegd dat hij sympathie had voor Hezbollah, een terreurorganisatie die eveneens een aartsvijand van IS is.

bron: Belga