FBI-baas valt president aan

FBI-baas valt president aan

De vraag van Comey (foto), die door president Obama werd aangesteld, komt neer op een berisping van een zittende president, en het is zeer opmerkelijk dat een topfunctionaris binnen de rechtshandhaving de president zo in vraag stelt, aldus The New York Times. Volgens functionarissen stelde Comey de vraag aan het ministerie van Justitie omdat er te weinig bewijzen zijn voor de claim van Trump, die insinueert dat de FBI de wetgeving heeft geschonden.

Brief

De manoeuvres die de FBI-directeur achter de schermen uitvoert zijn in schril contrast met de openlijke verklaringen die hij kort voor de verkiezingen deed over het onderzoek naar het e-mailschandaal van Hillary Clinton, die volgens de Democraten de oorzaak zijn geweest van Clintons verkiezingsnederlaag, aldus NYT nog. Comey schreef in volle kiescampagne een brief waarin stond dat de FBI het onderzoek naar het mailverkeer van Clinton heropende.

Het Witte Huis heeft nog geen signalen gegeven dat het de beschuldigingen van de president tegenover zijn voorganger zal verwerpen. Trump heeft ondertussen een onderzoek gevraagd door de inlichtingencommissie van het Congres naar mogelijk machtsmisbruik door de Obama-administratie.

Een woordvoerder van Obama verklaarde zaterdag al dat het Witte Huis nooit een staatsburger heeft laten afluisteren. En ook de voormalige directeur van de inlichtingendiensten heeft ontkend dat Trump werd afgeluisterd.