Fastfood eten als je ziek bent is beter dan een slaatje

Fastfood eten als je ziek bent is beter dan een slaatje

In een aflevering van de 'Universiteit van Vlaanderen' gaat De Waele dieper in op wat we moeten eten als we door ziekte aan de zetel geluisterd zijn. Laat die tomaten en komkommers voortaan maar links liggen als je je slecht voelt.

Malnutritie

"Malnutritie, een vorm van ondervoeding, betekent dat we selectief bepaalde voedingsstoffen opnemen en andere links laten liggen: we bouwen tekorten op. Ook kan het zijn dat onze maag en darmen tijdelijk niet in staat zijn om bepaalde voeding op te nemen in het lichaam. Bij ziekte treedt er vaak koorts op of zijn er ontstekingen waardoor het metabolisme verandert en daarom is het belangrijk om anders te eten wanneer je ziek bent", aldus de professor. Het is dus essentieel om een onderscheid te maken tussen eten om te voorkomen dat je ziek bent en eten terwijl je ziek bent.

Ziek vs. gezond

"Als je gezond bent, heb je gemiddeld 20 à 25 kilocalorieën per kilo lichaamsgewicht per dag nodig. Als je ziek bent, stijgt dat naar 30 kilocalorieën of 1,3 à 1,5 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag. Voor iemand die 66 kilo weegt, komt dat neer op 86 gram eiwitten per dag. In een boterham met confituur, je kan er zelfs een slaatje bij eten, zit 3 gram eiwitten, in een hamburger is dat 21 gram. Het is dus veel moeilijker om je behoefte, terwijl je ziek bent, in te vullen met een salade dan met fastfood. Maak het jezelf gemakkelijk en kies tijdens de beperkte periode dat je ziek bent, voor dingen die je graag eet." Een advies dat we maar al te graag opvolgen! Uiteraard is het wel belangrijk om, wanneer je genezen bent, opnieuw voldoende groenten en fruit te consumeren om je immuunsysteem te onderhouden.