Facebook Messenger volgt je overal

Facebook Messenger is de populairste applicatie in de iTunes-store. Miljoenen mensen gebruiken het tegenwoordig in plaats van te sms'en, waardoor miljoenen mensen dus hun locatie doorgeven aan Facebook, elke keer als ze de applicatie gebruiken. Wie heeft de NSA nog nodig?

Aran Khanna, een student aan de Universiteit van Harvard die in juni een stage begint bij Facebook, bestudeerde zijn Facebook Messenger account en schrok toen hij zag hoeveel exacte GPS-data de applicatie onthoudt zonder dat hij daar weet van had.

"Je denkt waarschijnlijk dat er niet genoeg, met locatie gemarkeerde, berichten zijn om echt een beeld te geven van waar iemand de hele dag is, want je moet toch je gps aanzetten, en kiezen om je locatie te delen ... niet? Waar je rekening mee moet houden is dat de Facebook Messenger applicatie standaard een locatie meestuurt bij ELK bericht."

1-uLtnaYTtB-ySWYWeRbmhMg

"Kijk zelf maar eens en zie hoeveel berichten een locatie hebben. Het zullen er wel wat zijn. En als dit al een beetje eng wordt, wordt het nog erger. Het eerste dat me opviel toen ik de data bekeek is dat de lengte-, en breedtegraad meer dan vijf getallen achter de komma hadden, wat wil zeggen dat het weet waar je bent tot op minder dan een meter."

Met een beetje programmeerwerk kon Khanna al deze gegevens samen gooien in een programmaatje en kon zo de gps-coördinaten van iedereen waarmee hij sprak in kaart brengen. Het resultaat was eng. Door deze gegevens wordt het een eitje voor elke stalker met een beetje computerkennis om iemand in het oog te houden. En je moet niet eens bevriend zijn met een persoon om te zien waar hij zit.

1-9V01NL-3O1usGiPCL3ik9w

"Ik ontdekte dat ik dit ook kon doen bij mensen waar ik niet mee bevriend ben. Ik zit momenteel in een groepsgesprek met een aantal vrienden van de universiteit waarmee we samen pokeravonden organiseren, met veel van hen ben ik niet bevriend. Toch kan ik hun locaties nauwkeurig bijhouden."

Khanna liet later wel nog weten dat Facebook hem heeft laten weten dat ze "het probleem aan het oplossen zijn."  Maar dit was waarschijnlijk geen "probleem" dat "opgelost" moest worden voordat iemand duidelijk maakte hoe eng het eigenlijk is. Facebook Messenger komt niet uit het niets, het werd ontwikkeld door een aantal ontzettend intelligente ingenieurs. Elke functie is er met een reden ingestoken.

Je locatie uitschakelen is trouwens niet moeilijk. Je moet gewoon op het blauwe pijltje onder een bericht klikken.

1272241110099725860