Facebook geeft toe dat ze een groot probleem hebben met valse likes

Facebook geeft toe dat ze een groot probleem hebben met valse likes

Clicks zijn geld. Dat is het motto van Facebook, maar waar geld is, zijn er ook vervalsers. In een nieuwe blogpost geeft Facebook toe dat veel pagina's op het platform nog steeds toegeven aan de verleiding om neppe Facebook-gebruikers en neppe likes te kopen.

"Mensen die valse likes aanbieden, verleiden paginabeheerders met aanbiedingen als "koop 10.000 likes" of andere soortgelijke regelingen. Om die likes te kunnen leveren, maken de oplichters valse accounts aan of breken ze in in echte accounts om ze te gebruiken voor het versturen van spam en het verwerven van meer likes. Aangezien de bedrijven achter deze frauduleuze handelingen puur op winst uit zijn, zullen we bekijken hoe we dit misbruik minder winstgevend kunnen maken voor spammers," stond er te lezen in de blogpost.

Facebook gebruikt machine-learning om accounts aan te duiden die verdacht lijken te zijn. Dat doet het bedrijf dankzij haar geheime News Feed algoritme waardoor ze pagina's met een kunstmatig aantal likes op lange termijn gestraft worden. Toch blijven de zogenaamde click farms een booming business.

"De CEO van Unique IT World, in Dhaka, zei dat hij een aantal arbeiders betaalde om handmatig te klikken op social media pagina's van klanten, waardoor het voor Facebook  en Google veel moeilijker wordt om ze te bestraffen." Dat stond in een rapport van AP eerder dit jaar.

Een recente controle op Facebook toonde dat Dhaka de meest populaire stad voor veel bekende sterren is, waaronder Lionel Messi die 51 miljoen likes heeft. Facebook is zich bewust van haar probleem met de nep "likes" en beweert dat het zelf geen voordeel haalt uit de frauduleuze activiteiten van gebruikers.