Fabian Hambüchen, olympisch kampioen aan rekstok, beëindigt carrière

Fabian Hambüchen, olympisch kampioen aan rekstok, beëindigt carrière

De Duitse gymnast Fabian Hambüchen turnt dit weekend zijn laatste officiële competitie. De regerende olympische kampioen aan de rekstok komt morgen nog een laatste keer in actie tijdens de finale van de Duitse Turnliga in Ludwigsburg. Daarna bergt hij zijn turnoutfit definitief op. Hambüchen had eerder al beslist dat de Spelen van vorig jaar in Rio zijn laatste internationale competitie zouden zijn. Nu stopt hij dus ook op nationaal niveau. "Ik heb een ongelofelijke tijd beleefd, met het olympisch goud als absoluut hoogtepunt. Al mijn sportieve dromen zijn uitgekomen. Nu kijk ik uit naar de toekomst", laat de Duitser optekenen in Bild. Concrete plannen heeft Hambüchen nog niet, al sluit hij een trainerscarrière niet uit.

De 30-jarige Hambüchen won in zijn loopbaan drie olympische medailles, telkens aan de rekstok. Na brons in 2008 in Peking, volgde vier jaar later zilver in Londen. Alleen de Nederlander Epke Zonderland bleef hem toen voor. In Rio ging Hambüchen met de hoofdprijs aan de haal. Pas maanden later bleek dat de Duitser, die tijdens de competitie klaagde over een pijnlijke rechterschouder, goud had veroverd met een gescheurde pees in de schouder.

Naast dat olympisch eremetaal pakte Hambüchen ook negen WK-medailles, waaronder een gouden aan de rekstok in 2007 in Stuttgart. Op het WK in Antwerpen in 2013 was hij goed voor zilver aan de rekstok en brons in de allroundcompetitie. De Duitser werd ook zes keer Europees kampioen.

bron: Belga