F1 - GP van Duitsland - Lewis Hamilton slaat dubbelslag na chaotisch slot, Stoffel Vandoorne wordt 13e

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Brit Lewis Hamilton (Mercedes) heeft zondag de Grote Prijs van Duitsland, de elfde van 21 manches in het WK Formule 1, op zijn naam geschreven. De regerende wereldkampioen profiteerde het meest van de regenval en de daaropvolgende bandenwissels. Hamilton neemt ook de WK-leiding over van Sebastian Vettel (Ferrari), die de finish niet haalde. Stoffel Vandoorne (McLaren) eindigde op de dertiende plaats. Vettel startte vanop de pole en leek voor eigen publiek op weg naar zijn vijfde overwinning van het seizoen, maar de plotse regenval gooide de race door elkaar. Op vijftien ronden van het einde beging de Duitser een zeldzaam foutje in bocht 14 en moest hij zijn wedstrijd staken.

Hamilton startte vanop de zevende rij, maar rukte na een knappe inhaalrace in geen tijd op naar de vijfde plaats. Mercedes speelde het spel van de bandenwissels het best en profiteerde na de crash van Vettel het meest van de uitgerukte safety car. Hamilton reed plots aan de leiding en hield die positie vast tot aan de meet. Voor de Brit is het de 66e GP-zege uit zijn carrière, de vierde van het seizoen. Zijn Finse ploegmaat Valtteri Botas eindigde voor landgenoot Kimi Raikkonen (Ferrari) op de tweede plaats. De Nederlander Max Verstappen (Red Bull) nam de vierde plaats voor zijn rekening. Zijn Australische ploeggenoot Daniel Ricciardo gooidde met mechanische pech de handdoek.

Stoffel Vandoorne, die vanop rij negen van start was gegaan, reed bijna een hele race achteraan, maar kon profiteren van de chaos die ontstond na de regenval. De Kortrijkzaan stuurde zijn bolide uiteindelijk naar een dertiende stek. Zijn Spaanse ploegmaat Fernando Alonso werd zestiende en laatste.

In de WK-stand neemt Hamilton de leiding over van Vettel. De regerende wereldkampioen verzamelde 188 punten, dat zijn er 17 meer dan zijn Duitse concurrent. Raikkonen (131 ptn) bezet de derde plaats.

De volgende GP staat volgend weekend in Hongarije op de planning. Daarna volgt, op 26 augustus, de GP van België op het circuit van Spa-Francorchamps.

.

bron: Belga