F-16's en een Spitfire vliegen over Brussel

F-16's en een Spitfire vliegen over Brussel

De Belgische luchtcomponent herdenkt morgen de 75ste verjaardag van de geallieerde landing op de stranden van Normandië met een speciale formatievlucht van zeven F-16's boven België. Twee van de gevechtsvliegtuigen zullen boven Brussel vliegen met een Spitfire-jachtvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog. De luchtcomponent kondigde gisteren aan dat de zeven gevechtsvliegtuigen in een 'victory formation' (in de vorm van een V) zullen vliegen boven de provincies. Twee van de gevechtsvliegtuigen zullen voor de gelegenheid worden gedecoreerd met 'invasion stripes', of zwart-witte strepen, en een beschilderde staart als referentie naar de invasie van 6 juni 1944.

Enkel de twee beschilderde F-16's zullen, geflankeerd door de Spitfire, de vlucht over het centrum van Brussel en het Jubelpark voltooien, aldus Defensie. Op die manier wil de luchtcomponent het luchtverkeer tijdens de passage niet onnodig verstoren. De route van de formatie geldt ook als voorbereiding op het luchtdefilé van 21 juli. Dat zal ook in het thema van D-Day staan.

De formatievlucht vliegt boven Brussel omstreeks 15.49 uur op de as Groot-Bijgaarden-Wetstraat. De passage hangt af van de weersomstandigheden, aldus Defensie.

Twee smaldelen van de luchtcomponent zijn erfgenamen van Belgische eenheden binnen de Britse Royal Air Force (RAF) tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om het 349ste smaldeel in Kleine-Brogel en het 350ste in Florennes, die vliegen op F-16's. Tijdens D-Day voerden deze smaldelen verschillende missies uit boven de stranden van Normandië. Daarbij haalde het 349ste smaldeel, met Spitfires, twee Duitse Juncker JU-88-gevechtsvliegtuigen neer.

De 'invasion stripes' zijn drie witte en twee zwarte stroken. Die werden op de romp en de vleugels van de geallieerde vliegtuigen aangebracht, opdat de piloten de toestellen konden herkennen en zo niet op elkaar zouden schieten.

bron: Belga