Extreem koufront zorgt voor noordpooltemperaturen tot -40 graden (!) in VS

Terwijl het kwik bij ons overdag 5 à 6 graden aangeeft, hangt boven de noordelijke staten van de VS een krachtig koufront, met noordpooltemperaturen tot gevolg. Op sommige plaatsen daalt het kwik tot wel veertig graden onder het vriespunt.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

In metropolen als New York City en Boston zal het kwik morgen maximaal zo’n -7 graden Celsius halen: veel kouder dan gemiddeld voor deze tijd van het jaar. Vanaf woensdag zullen de temperaturen weer geleidelijk stijgen tot het vriespunt in beide grootsteden. Gisteren dook het kwik op sommige plaatsen in de Midwest al diep onder nul, en de komende dagen beloven zelfs nóg kouder te worden.

Vrieswonden

Weerdienst National Weather Service voorspelt noordpooltemperaturen tot -40 graden Celsius in het noorden en noordoosten van het land. In die temperaturen zou blote huid al na minder dan tien minuten vrieswonden kunnen vertonen. Het dieptepunt zou liggen tussen vandaag 19 uur en morgen 15 uur lokale tijd.

Momenteel (11u30 lokale tijd) geven de temperaturen in noordelijke Amerikaanse staten als Minnesota en North Dakota, die helemaal bedekt zijn door het koufront, al waarden tot -30 graden aan. Het kouderecord in beide staten bedraagt -51 graden.