Extra veiligheidsmaatregelen voor Scientologyproces

De Brusselse correctionele rechtbank velt vrijdag haar vonnis in het proces tegen twaalf leden en twee vzw's van Scientology. De veiligheidsmaatregelen voor dat vonnis zijn opgedreven nadat het hackerscollectief Anonymous heeft opgeroepen de zitting massaal te verstoren, zo is uit verschillende bronnen vernomen. Het proces tegen Scientology is het resultaat van twee onderzoeken. Het eerste ging al in 1997 van start toen een aantal ex-leden een klacht indienden wegens oplichting. Het tweede onderzoek kwam er enkele jaren later na een klacht van de Brusselse dienst voor arbeidsbemiddeling, Orbem, over vermoedelijk valse jobaanbiedingen van Scientology.

Beide klachten leidden er uiteindelijk toe dat de vzw Scientologykerk van België en het European Office for Public Affairs and Human Rights van de internationale Scientologykerk, alsook twaalf toplui en ondergeschikten zich moesten verantwoorden voor onder meer criminele organisatie, afpersing, oplichting, inbreuken op de handelspraktijken, overtreding van de privacywet en onwettige uitoefening van de geneeskunde.

In de loop van het proces, dat in oktober 2015 startte en pas in december eindigde, werden advocaten van de verdediging al met de dood bedreigd. Ook nu het vonnis ophanden is, loopt de spanning op. Het hackerscollectief Anonymous had de toestemming gevraagd voor een betoging op vrijdag, maar toen die aanvraag verworpen werd, riep de organisatie via het internet op massaal aanwezig te zijn bij de uitspraak en de zitting te verstoren. De politie- en veiligheidsdiensten in het Brusselse justitiepaleis zijn op de hoogte en hebben de nodige maatregelen genomen, zo klinkt het in gerechtelijke kringen.

bron: Belga