Extra bescherming voor afgelegen gebieden in nieuwe postwet

Extra bescherming voor afgelegen gebieden in nieuwe postwet

De nieuwe postwet zal geen "uitzonderlijke geografische omstandigheden" toelaten om de dagelijkse postbedeling in afgelegen gebieden te laten vallen. De meerderheidspartijen hebben een amendement klaar om die bepaling uit de toekomstige wet te schrappen. Dat heeft MR-fractieleider David Clarinval vandaag bekendgemaakt. De stemming over het wetsontwerp vindt binnenkort plaats. Normaal gezien had dat al voor het kerstreces moeten gebeuren, maar de oppositiepartijen lieten de tekst nog naar de Raad van State sturen. Daardoor staat de stemming deze of volgende week donderdag op de agenda.

Bedoeling van het wetsontwerp is de postdienst te moderniseren. De oppositie maar ook mandatarissen uit de meerderheid maken zich echter zorgen over de gelijke bediening van het volledige grondgebied. Zo zou bpost kunnen afwijken van dat principe bij "uitzonderlijke geografische omstandigheden". De bevoegde minister Alexander De Croo (Open Vld) benadrukte evenwel dat het beheerscontract met bpost voorziet dat de postbode vijf dagen per week de post overal zal blijven bedelen. De discussie is bovendien niet aan de orde binnen de regering en ook bpost heeft daarover geen vragen overgemaakt, luidde het.

Toch kwam de meerderheid overeen de bepaling uit de wet te schrappen. MR-fractieleider Clarinval reageert verheugd. "Het amendement verkleint de mogelijkheid om rurale gebieden te straffen, of dat nu in Wallonië of in Vlaanderen is, zonder de modernisering van de dienstverlening van de post in de weg te staan", aldus Clarinval. De liberale politicus is zelf burgemeester van de kleine gemeente Bièvre, in het zuiden van Namen.

bron: Belga