Ex-Vlaams Belanger riskeert tien maanden cel voor racisme

Ex-Vlaams Belanger riskeert tien maanden cel voor racisme

Voormalig Kortrijks gemeenteraadslid Steve Vanneste riskeert een celstraf van tien maanden met uitstel voor racisme en weerspannigheid. Na een verkeersongeval in Ieper was hij bijzonder agressief en maakte hij racistische opmerkingen tegenover een agent. Hij testte positief voor alcohol. De verkeerspolitie werd op 18 september vorig jaar opgeroepen voor een agressieve bestuurder in Ieper. Getuigen hadden gezien hoe een camionette een boompje omver reed in de Boomgaardstraat. Kort nadien werd het geseinde voertuig tegengehouden door een inspecteur. Achter het stuur zat Steve Vanneste, voormalig gemeenteraadslid voor Vlaams Belang in Kortrijk en café-uitbater. Hij stelde zich erg agressief op en riep onder andere "Kabila, Lumumba, Kasavubu, oelaboelaboela" naar de agent. Hij testte ook positief op alcohol en drugs.

Het openbaar ministerie vorderde een celstraf van tien maanden met uitstel en een boete voor weerspannigheid en racisme. Zowel de agent als gelijkekansencentrum Unia stelde zich burgerlijke partij. "Ik durf niet te herhalen wat hij allemaal heeft gezegd", zei advocaat Thomas Vandemeulebroucke. "De beklaagde denkt blijkbaar dat het oké is om op deze manier om te gaan met personen met een donkere huidskleur. Wij vragen een sterk signaal van de rechtbank."

De verdediging ontkent echter dat er sprake is van racisme. "Hij heeft in zijn frustratie alle verbalisanten beledigd", meent zijn advocaat Luc Arnou. "Lumumba, Kabila en Kasavubu zijn namen van Congolese politieke leiders. Sommigen noemen Lumumba zelfs een verzetsheld. Niet onlogisch, mijn cliënt heeft moderne geschiedenis gestudeerd. Wij vragen dan ook de vrijspraak voor de tenlastelegging van racisme", aldus de advocaat. Vonnis volgt op 17 juni.

bron: Belga