Ex-Navobaas Rasmussen wil 20.000 blauwhelmen in Oekraïne

Ex-Navobaas Rasmussen wil 20.000 blauwhelmen in Oekraïne

Anders Fogh Rasmussen, de voormalige secretaris-generaal van de Navo, wil dat de Verenigde Naties 20.000 blauwhelmen naar (Oost-)Oekraïne sturen om er te waken over een gebeurlijk staakt-het-vuren tussen de regeringstroepen en de rebellen van de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loegansk. De Deen, die momenteel werkt als adviseur van de regering in Kiev, schrijft in een rapport dat die blauwhelmen best afkomstig moeten zijn uit niet-Navolanden. Als voorbeelden somde hij Zweden, Brazilië en Wit-Rusland op. Dat meldt Voice of America. Door de aanwezigheid van VN-vredeshandhavers zou een staakt-het-vuren bereikt kunnen worden en zouden, zoals bepaald in de akkoorden van Minsk, plaatselijke verkiezingen in Donetsk en Loegansk gehouden kunnen worden. De Russische president Vladimir Poetin is voorstander van een "beperkte" VN-aanwezigheid. Kiev wil van geen plaatselijke verkiezingen weten tenzij de rebellen zich overgeven.

Het bijna vier jaar oude conflict in Oost-Oekraïne zal één van de hoofdthema's zijn op de Veiligheidsconferentie van München, die volgend weekend plaatsvindt.

Het rapport dreigt, ondanks zijn gematigde toon, in Moskou niet gunstig onthaald te worden, enkel en alleen maar omdat het is opgesteld door een ex-Navochef, die in de uitvoering van zijn ambt vaak waarschuwde dat de "Russische agressie" in Oost-Oekraïne een prelude kan vormen voor een derde wereldoorlog.

bron: Belga